Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

(Bergen op Zoom)

printversie

Blauwalgen in vijver De Kleine Melanen (Bergen op Zoom)

In stadsvijver De Kleine Melanen in de Bergen op Zoomse wijk Meilust-Noord en de stroomafwaarts gelegen watergang langs de Ligneweg is blauwalg geconstateerd. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen. Waterschap Brabantse Delta raadt daarom contact met het water sterk af; met name hondenbezitters wordt afgeraden hun honden uit de vijver te laten drinken of erin te laten zwemmen. Ook het laten drinken van vee uit deze wateren wordt ten sterkste afgeraden.

De ontwikkeling van de blauwalg is ontstaan door de stijgende watertemperaturen in combinatie met het voedselrijke water. Dit wordt nog versterkt doordat de vijver niet in verbinding staat met sloten die vers water aanvoeren van buiten de wijk. Dit zorgt ervoor dat er geen doorspoeling plaatsvindt en er dus sprake is van nagenoeg stilstaand water. Hierdoor komt er weinig zuurstof in het water en hebben blauwalgen de kans zich te ontwikkelen.

De gemeente Bergen op Zoom heeft enkele borden bij de vijver De Kleine Melanen geplaatst om omwonenden te waarschuwen. De giftige stoffen in de vijvers en waterpartijen verdwijnen zodra de watertemperatuur weer daalt.

---