Ministerie van Buitenlandse Zaken

Antwoord kamervraagen over hulp voor Irakese marteleenheden

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het Kamerlid Van Bommel over hulp voor Irakese marteleenheden. Deze vragen werden ingezonden op 7 juli met kenmerk 2040517800.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van het Kamerlid Van Bommel (SP) over hulp voor Irakese marteleenheden.

Vraag 1
Kent u het artikel "UK aid funds Iraqi torture units"? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat er een geheim netwerk van gevangenissen is in Irak, waarin gemarteld wordt en die niet toegankelijk zijn voor waarnemers? Zo ja, waar bevinden zich deze centra?

Vraag 3
Bevinden zich ook in de provincie Al-Muthanna één of meerdere van deze centra? Zo ja, in welke plaats en sinds wanneer? Onder wiens toezicht staan deze centra?

Vraag 4
Is het waar dat martelingen ook plaats hebben in de gebouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken? Is het waar dat in deze gevangenissen, maar ook in officiële gevangenissen, buitengerechtelijke executies plaatshebben?

Vraag 6
Is het waar dat Britse en Amerikaanse hulp aan de Irakese politie terecht is gekomen bij paramilitaire commando-eenheden die ervan worden beschuldigd mensenrechten te schenden, onder andere in de vorm van martelingen en buitengerechtelijke executies?

Antwoord
De regering beschikt niet over informatie die dit bevestigt.

Vraag 5
Deelt u de mening dat dit onaanvaardbaar is en dat de Irakese regering bij de opstandbestrijding alleen gebruik mag maken van wettige middelen? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
De regering is bezorgd over de berichten, zoals die van Human Rights Watch, dat gedetineerden zouden worden gemarteld. De regering acht onrechtmatige behandeling van gedetineerden onacceptabel. Begin 2005 is in As Samawah in de provincie Al-Muthanna sprake geweest van schending van de mensenrechten (mishandeling van gevangenen) door de Iraakse politie. De commandant van het Nederlandse contingent heeft de Iraakse politiecommandant hierop destijds aangesproken. De politiecommandant heeft maatregelen genomen en hangende het onderzoek de betreffende politiefunctionaris geschorst.

Vraag 7
Kunt u verzekeren dat de 2,1 miljoen euro die de Nederlandse regering bijdraagt ten behoeve van de training door het Verenigd Koninkrijk van de Iraakse politie in de provincie Al-Muthanna, op geen enkele wijze bijdraagt aan geheime eenheden, geheime gevangenissen of mensenrechtenschendingen?

Antwoord

De Nederlandse bijdrage wordt besteed aan de training en 'mentoring' door het Verenigd Koninkrijk van de Iraakse politie in de provincie Al-Muthanna met een sterke focus op de rechten van gedetineerden. De hoofdoelstelling hierbij is het bieden van ondersteuning bij de opbouw van een efficiënte en effectieve Iraakse politie die transparant is en publiekelijk ter verantwoording kan worden geroepen.


1) The Observer, 3 juli jl., "UK Aid funds Iraqi torture units".
2) Kamerstuk 23 432 nr. 192, blz. 4.


---- --