Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Verslag zaterdag 20 augustus

Vandaag werd er geopend met ijs-in-de-voorhand. Het idee van deze voorgift was dat het de spelers naar meer zou laten smaken. Deze tactische zet bleek zijn uitwerking niet te missen.

Het Siciliaanse experiment wat de tegenstander van Nicky probeerde was namelijk heerlijk licht verteerbaar. Al snel snoepte hij een pion mee. In tegenstelling tot wat wij hier inmiddels gewend zijn, schotelde zijn tegenstander hem daarna geheel vrijwillig nog een flinke maaltijd voor. Na het verorberen van deze toren was zijn tegenstander kansloos.

Lisa Hortensius begint de Oostenrijkse sfeer ook te pakken te krijgen. In het Weens was haar thuisspelende tegenstander erg gastvrij. Hij zette met h6 de deur naar zijn koning wagenwijd open. Doordat hij vervolgens ook nog meteen zijn witveldige loper ruilde, kon Lisas dame vrolijk bij de zwarte koning op bezoek komen: de aanval sloeg direct door.
Lisa Schut had op bord 1 een interessant duel met de sterke Tamas Petenyi. In een draak speelde haar tegenstander onnauwkeurig: hij werd gedwongen met Pd8 een zwakke pion op e6 te dekken. Helaas lukt het Lisa niet controle over de stelling te houden. Na onvermijdbaar pionverlies vocht ze echter goed terug, maar miste net een belangrijke remisekans.
Op bord 4 vocht Robin eveneens een topduel uit. In een zeer scherpe partij wisselden de kansen sterk. Door te vechten als een leeuw, trok Robin aan het langste eind; zelfs in de analyse spatten de zweetdruppels nog van zijn voorhoofd: Een goede reden om eindelijk eens een douche te nemen.

Het hier gebruikte indelingsprogramma blijkt in de eerste plaats in te delen op huisvesting.
Mark mocht na Talitha en Nicky de inburgering van de bij ons ingekwartierde Zweedse Inna Agrest voor zijn rekening nemen. Toen zij een speculatief torenoffer plaatste, reageerde Mark niet helemaal goed. Hij kreeg weliswaar toren en twee stukken voor de dame, maar hij had drie pionnen meer kunnen hebben dan in de partij. In verloren stelling creëerde hij een ingenieuze helpmat. Enige troost was dat zij s avonds bij het Dalmuti-en vaak grote boer was. Milly speelde weer een puike partij. Ze koos in het Hongaars voor een Maroczy opstelling. Hiermee wist haar tegenstander niet goed raad. Hij ruilde onhandig en gaf bovendien een pionnetje cadeau. In een eindspel van loper tegen paard, maakte Milly met wat omzichtige manoeuvres korte metten met hem. Vandaag werd ook het uithoudingsvermogen van Zyon beproefd. Na een marathonwedstrijd waren beide spelers zo kapot, dat ze gezamenlijk de handdoek in de ring wierpen. Na het eten was Zyon echter al weer zoveel hersteld dat hij Robin voor een hardloopwedstrijd durfde uit te dagen. Zij liepen echter zo hard van stapel, dat de volgers het niet konden bijbenen en u de uitslag dus niet kunnen melden.
Talitha kreeg een van haar favoriete stellingen op het bord. Beginnen met een stevige stelling om daarna hard uit te halen. Dat leverde haar het loperpaar op, maar helaas ook niet meer dan een halfje. Zelfs met het boek van Jan Timman over de macht van het loperpaar bij de analyse werd geen winst gevonden.
Bij Donna in de open groep blijkt het af-en-toe-arrest-voorzeg-arrest snel algemeen verbreidt: de kijk- en luistercijfers nemen toe. Gelukkig heeft vader Han de ideale remedie ontdekt: meeluisteren. De zetten die Donnas tegenstander na deze actie op het bord bracht zijn niet echt voor uitzending geschikt.
Speciale vermelding verdient Talitha en Lisa Hortensius. Moest de rest van de groep de eerste dagen regelmatig op hen wachten, vanaf vandaag zorgen zij telkens als eerste klaar te staan.

R1 R2 R3 totaal
Lisa Schut 1 1 0 2
Milly Schakel 0 1 1 2
Zyon Kollen 1 0 ½ 1½
Robin van Kampen 1 1 1 3
Talitha Munnik 1 0 ½ 1½
Lisa Hortensius 0 0 1 1
Nicky Law 0 0 1 1
Mark Haast 0 1 0 1
Donna Schut 1 ½ 1 2½

(Dolf Meyer en Dharma Tjiam)

---