Groen!

Brussel, 22 augustus 2005

Minister Demotte moet zorgen voor voldoende geneesmiddelen tegen de vogelgriep

Jef Tavernier In Azië is een variant van het vogelgriepvirus opgedoken dat steeds meer slachtoffers maakt onder mensen. De kans dat het virus van mens tot mens kan worden overgedragen, stijgt met de dag. Vroeg of laat ontstaat er een dodelijk griepvirus en dreigt een epidemie.

Het is dan ook bijzonder verontrustend dat België nauwelijks voorbereid is om aan een dergelijk scenario het hoofd te bieden. Groen! vraagt dat minister Demotte de waarschuwingen van wetenschappers ernstig neemt en het advies volgt van de Wereld Gezondheids Organisatie. Hij moet nu al een voldoende grote landelijke voorraad antivirale middelen aanleggen, voldoende groot om de risicogroepen snel te kunnen behandelen (bv. bewoners en personeelsleden van collectieve woongelegenheden zoals bejaardentehuizen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen,..). Volgens viroloog Marc Van Ranst zou de voorraad die nu in ons land aanwezig is, slechts volstaan voor 10% van de bevolking.

Ons land is rijk genoeg om voldoende van deze geneesmiddelen aan te kopen: het is gewoon een kwestie van prioriteiten. De minister zou vandaag nog een bijkomende voorraad moeten bestellen. Andere landen hebben dat al gedaan en nu zijn er lange wachtlijsten; Als de overheid nu geen bestelling plaatst, is er geen voorraad in het geval van een epidemie.

Volgens Groen! zou er ook best een (politiek) onafhankelijke crisismanager 'besmettelijke infectieziekten' worden aangesteld (dus niet enkel voor griep).

Jef Tavernier, Vlaams parlementslid