Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, septemberuitgave is uit

22/08/2005

Lochem, 22 augustus 2005

Stoere Viking ontmoet Tiroolse schone
In de serie `Aan elkaar gewaagd' spelen in deze uitgave de Haflinger en de Fjord de hoofdrollen. Wie houdt van een stevig, niet te groot werkpaardje, komt bijna automatisch terecht bij een Fjord of een Haflinger. MenSport vergleek zo'n stoere Noor met een vrolijke Tiroolse en ontdekte dat die twee viervoeters, die op het eerste gezicht zo veel van elkaar weg hebben, vooral voor hun eigen fans heel verschillend blijken te zijn. De fotoreportage is van Meike Merks.

Stalhouder Jan Kuipers weet van geen ophouden
'Zonder Jan Kuipers zou Groningen geen 'Groningen paardenstad' meer zijn geweest', sprak burgemeester Wallage in 2001, toen hij de verbouwereerde stalhouder, die met een smoesje naar het stadhuis was gelokt, benoemde tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Inmiddels is Kuipers (78) al 28 jaar lang stalhouder/beroepskoetsier en nog lang niet van plan de leidsels uit handen te geven, laat staan het tijdelijke voor het eeuwige te verruilen. Toch vond MenSport het hoog tijd worden om deze pur sang tuigpaardenman eens met een bezoekje te vereren en samen met hem terug te blikken op een lang en paardrijk leven. Het interview werd gemaakt door Margriet Markerink en de foto's zijn van Meike Merks.

WK Pony Driving, mooi en sfeervol
Het is alweer enige tijd geleden, maar vergeten zijn we het niet, dat mooie pony WK in Engeland. Voor zowel Nederland als België had er qua resultaten meer ingezeten, maar toch kan met name Nederland tevreden terugkijken op het tweede wereldkampioenschap op de terreinen van het statige Catton Hall. Een fotoverslag van Ghita Kleijkers en Nel van de Kamp van een zonnig weekje in het hart van (mennend) Engeland. Een fotoverslag van Marie de Ronde.

Reizen. 'Boeren-aanspanningen' in Verweggistan
Sigrid van Dort, redactrice en uitgeefster van het blad TuinVee, is gek op alle dieren die je als gezelschap op en rond je erf kunt houden. De paarden vervullen echter de hoofdrol. Op haar reizen naar Rusland ontdekte ze dat de eeuwenoude wijze van aanspannen nog altijd de standaard is en dat ondanks de eenvoud en soms armoede op het platteland de paarden goed worden behandeld en hun trots nimmer wordt gekrenkt. Een hedendaags beeld van Russisch paardgebruik.

Menles van een Grand Prix ruiter.
Waarom zou een dressuur-instructeur geen menles kunnen geven? Natuurlijk, er is een probleem, want hoe maak je de vertaalslag van ruiter naar menner. Door toeval kwam menner Henk Geurtsen in contact met Grand Prix ruiter en dressuurinstructeur Boudewijn Heuseveldt. MenSport was getuige van een bijzondere menles.

Minicursus tuig repareren.
Tom van den Brink leert MenSport-lezers alles over tuigen Minicursus tuig repareren . Nog meer dan de ruiter heeft de menner te maken met leer en het onderhoud daaraan. Enige basiskennis omtrent het materiaal, het onderhoud en het eventueel uitvoeren van eenvoudige reparaties is daarom voor de menner geen overbodige luxe. Bovendien is het werken met leer mooi en leuk. Kortom tijd voor MenSport om een minicursus 'Tuig repareren en onderhouden' te organiseren.