Ministerie van Buitenlandse Zaken

Antwoord vragen over de hongersnood in Niger

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door lid Ferrier over de hongersnood in Niger. Deze vragen werden ingezonden op 29 juli 2005 met kenmerk 2040518900.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven
Antwoorden van mevrouw Van Ardenne - Van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van lid Ferrier (CDA) over de hongersnood in Niger.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de dringende oproep van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) ten aanzien van de ernstige hongersnood in Niger? Deelt u de conclusie van de SHO dat er veel meer behoefte is aan structurele armoedebestrijding en het oplossen van logistieke problemen, dan puur alleen aan geld?

Antwoord
Ja, ik heb kennisgenomen van de oproep van de SHO. Ik ben van mening dat de situatie in Niger slechts effectief en duurzaam kan worden aangepakt door structurele armoedebestrijding en het oplossen van logistieke problemen. Daarbij is het van cruciaal belang dat wordt uitgegaan van kennis van de lokale en regionale omstandigheden en perspectieven. Tevens dienen dergelijke inspanningen meerjarig van aard te zijn.

Tevens is wederom gebleken dat structurele armoede mensen extra kwestbaar maakt. Eind 2004 is een belangrijk deel van de toch al minimale oogst in Niger door sprinkhanen opgegeten.

Daar Niger echter geen bilateraal partnerland van Nederland is, komt het niet in aanmerking voor gelden voor structurele armoedevermindering. Wel heeft Nederland het initiatief genomen voor een onderzoek naar de sprinkhanenbestrijdingscampagne van 2004. Op basis van de lessen die hier uit getrokken worden, zullen de getroffen landen, de FAO en de betrokken donoren de aanpak van toekomstige sprinkhanenplagen bepalen. Niger is onderdeel van deze evaluatie.Tevens is er een humanitaire bijdrage gedaan (zie vraag 2).

Vraag 2
Wat gaat de Nederlandse regering op korte termijn doen om hulp te bieden in Niger?

Antwoord
Nederland heeft in juli een bijdrage van E 2 miljoen gedaan aan de Emergency Operation van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Niger. In het kader van deze operatie wordt onder andere voedsel verstrekt aan met name moeders en hun ondervoede kinderen in therapeutische voedingscentra.

Vraag 3
Bent u bereid om hierover in contact te treden met uw collega's binnen de Europese Unie om te komen tot een gezamenlijk plan van aanpak en de Kamer hier op korte termijn over te berichten?

Antwoord
Binnen de Europese Unie is, zoals te doen gebruikelijk in humanitaire noodsituaties, door het European Commission Humanitarian Aid Office (ECHO) gereageerd op de hongersnood in Niger. In juni is E 4,6 miljoen uitgetrokken voor voedselhulp in Niger en, naar verwachting, zal in augustus nog eens een bedrag van E 1,7 door ECHO voor Niger beschikbaar worden gesteld.

De humanitaire respons in Niger wordt, zoals te doen gebruikelijk, gecoördineerd door het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) van de VN. Ik zie vooralsnog geen aanleiding om binnen de EU nader overleg te voeren om te komen tot een gezamenlijk plan van aanpak inzake Niger.


---- --