Provincie Zuid-Holland

Randstad heeft belang bij sterke positie stad Den Haag

Den Haag heeft een toonaangevende positie verworven als de derde stad na New York en Genève waar de belangrijkste instellingen van de Verenigde Naties zijn gehuisvest. Deze positie straalt af op de Randstad als geheel, en vormt in combinatie met de reputaties van Amsterdam en Rotterdam een troef die Nederland beter moet benutten.

Dit verklaarde J. Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, vanmorgen bij de presentatie van 'Building a Better World in The Hague'. Dit document, dat maandagochtend burgemeester Deetman van Den Haag werd uitgereikt aan minister-president Balkenende, schetst een reeks kansen en ambities die de Hofstad in de komende tien jaar wil realiseren. Een versterking van het internationale imago van Den Haag én een krachtige impuls in de stedelijke kwaliteit zijn de voornaamste uitgangspunten in het ambitiedocument.De stad Den Haag heeft een sterk profiel als centrum van internationaal recht en bestuur. Deze positie is wezenlijk anders dan die van de steden Rotterdam en Amsterdam, en moet worden uitgebouwd. Daarbij verdient Den Haag de steun van de rijksoverheid en van de samenwerkende overheden in de Randstad, betoogde commissaris Franssen bij de presentatie van 'Building a Better World in The Hague'. Volgens Franssen, tevens voorzitter van het interbestuurlijk overleg in het verband van Regio Randstad, bestaat er in eigen land nog onvoldoende oog voor de kansen die Den Haag heeft om haar bijzondere positie als centrum van internationaal recht en bestuur uit te buiten. "We zullen - zowel door beleidsmatige keuzes als door gerichte investeringen - recht moeten doen aan de unieke mogelijkheden die Den Haag biedt. Dat is in het belang van de gehele provincie Zuid-Holland, en in het belang van de Randstad als geheel", aldus Franssen.In het bijzijn van minister-president Balkenende pleitte hij voor een actieve betrokkenheid van de rijksoverheid bij de promotie van Den Haag als internationale stad. Franssen merkte op dat de vier grote steden in de Randstad niet hoog genoteerd staan op lijsten die de ranking aangeven van toonaangevende internationale centra. Voor zo ver zij op deze ranglijsten een positie hadden van enig belang, is die in de afgelopen jaren veelal verder weggezakt.

Door de Randstad als geheel te profileren als een vitaal stedelijk gebied kan echter veel terrein worden gewonnen, aldus de Commissaris van de Koningin. "Vanuit een internationaal gezichtspunt is de Randstad één stedelijk agglomeratie en een belangrijke regio in Europa. Dat hoeft de afzonderlijke steden er niet van te weerhouden om hun eigen unieke kenmerken uit te dragen. Het gaat om zowel om die eigenheid als om de samenhang van het geheel. Daarbinnen verdient Den Haag een duidelijke positie, die weinig onder doet voor Rotterdam als Europese havenstad en Amsterdam als internationaal centrum van toerisme en cultuur", stelt Franssen. Hij gaf zijn steun aan de ambities van de gemeente Den Haag en beloofde om in samenwerking met diverse regionale besturen in de Zuidvleugel van de Randstad de doelstelling te helpen realiseren.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22