Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

22-08-2005 Vliegvakanties populairder dan ooit Het totaal aantal -bij een ANVR reisonderneming- geboekte zomervakanties tot en met 7 augustus komt, volgens de ANVR / TNS NIPO boekingsstatistiek, uit op -1% in vergelijking met diezelfde periode verleden jaar. Dit is een daling t.o.v. het totaal aantal boekingen een maand eerder (+2%). Echter, vorig jaar was er in de maanden juli en augustus een hausse in de boekingen. In de afgelopen regenachtige weken waren reisondernemingen goed te spreken over de boekingen die de Nederlander alsnog deed.

Vliegvakanties blijven erg populair (+ 6%, marktaandeel 52%) t.o.v. vorig jaar, waarbij Europese vliegbestemmingen uitkomen op +7% en intercontinentale bestemmingen op +4%.

De aantrekkelijke aanbiedingen en zonovergoten vliegbestemmingen laten ook in de meting tot en met 7 augustus zien dat de Middellandse Zeelanden als Griekenland (+14%), Turkije (+11%) en Portugal (+6%) goed zijn geboekt. Spanje bleef achter met 3% t.o.v. vorig jaar. Boekingen naar Bulgarije stegen met +76% t.o.v. vorig jaar. In totaal komen Europese vliegbestemmingen hiermee op +7%. Boekingen naar Egypte stegen met +9% en naar Tunesië met +42%. Ook intercontinentale bestemmingen blijven met 4% in de plus t.o.v. de boekingen verleden jaar. De Verenigde Staten zijn van alle Amerikaanse landen het best geboekt met +11% en ook het Caraïbisch gebied is populair met +16%. In het Verre Oosten zien landen als Indonesië (+50%), China (+47%) en Thailand (+10%) het aantal Nederlandse vakantiegangers toenemen. Sri Lanka (-74%) zit nog steeds in een dip.

Autovakanties (-7%, marktaandeel 42%) en busvakanties vanuit Nederland (-14%, marktaandeel 5%), geboekt via ANVR reisondernemingen met de daarbij behorende kwaliteit- en zekerheidsgaranties, verliezen terrein. Het aantal mensen dat de trein als vakantievervoermiddel kiest (marktaandeel 1%) is weliswaar zeer klein, maar de trein ziet het aantal spoorreizigers deze zomer wel toenemen met 2% t.o.v. vorig jaar.

Alweer verlangend naar een vakantie in de winter (1 november 1 april) hebben de eerste wintervakantieboekers zich al in groten getale gemeld bij ANVR reisbureaus en ANVR touroperators.