FloraHolland


Weekbericht week 33: vestiging Naaldwijk

NAALDWIJK (22 augustus 2005) - Snijbloemen
Ondanks de weersvoorspellingen dat het vorige week warmer weer zou worden, bleven de prijzen gunstig. De aanvoer bedroeg 48 miljoen stelen. Dit was 2,5 miljoen stuks minder dan vorig jaar in week 33. Maandag en dinsdag bleven de prijzen nog goed hangen op gemiddeld 0,23. Donderdag zakte de prijs naar 0,19, om op vrijdag weer te stijgen naar 0,22.

Voor Zantedeschia Aethiopica kwam de gemiddelde prijs in week 33 circa 3 eurocent lager uit dan vorige week. Dit was duidelijk te merken aan het einde van de week. Vanaf woensdag werd de middenprijs duidelijk lager. De aanvoer lag iets hoger dan vorige week. Ondanks de lagere middenprijs werd er voor het soort 'Colombe de la Paix' nog 3,45 per stuk betaald. Voor overige Zantedeschia (de kleuren) was duidelijk een betere prijsvorming te zien ten opzichte van vorige week. Gemiddeld werd er meer dan 0,04 per steel meer betaald ten opzichte van vorige week. De middenprijs kwam hierdoor uit op 0,533 per stuk. De aanvoer was iets lager dan vorige week. Een uitschieter was het soort 'Mango', waar 1,94 per stuk voor betaald werd.
Deze week was duidelijk te zien dat vestiging Naaldwijk een breed assortiment Zantedeschia heeft met een zeer goede prijsvorming.

Voor standaard anjer kwam de middenprijs deze week uit op 0.22. De hoogste prijs was 0,49 per stuk. De aanvoer was zo goed als gelijk ten opzichte van vorige week. Vanaf woensdag liepen de prijzen iets terug. Bij de trosanjers waren de prijzen goed te noemen. Ondanks een toename van de aanvoer is de middenprijs uitgekomen op een plus van 0,013 per steel. De hoogste prijs was 0,33 per stuk.
De kwaliteit van de aanvoer is voor zowel de trosanjers als de standaardanjers zeer goed te noemen. Gezamenlijk zorgden de anjers deze week voor een aanvoer van meer dan een half miljoen stelen voor de klok.

Door het koude voorjaars- en zomerweer komt de aanvoer van zomer bloemen moeilijk op gang.
Er is voldoende vraag, alleen staat er weinig aanvoer waardoor de prijzen omhoog schieten. Ook de aanvoer van zomerbloemen vanuit importlanden blijft wat achter.
De kwaliteit is goed. Kopers geven aan goed met het assortiment uit de voeten te kunnen. Duurste zomerbloem momenteel is Hedichium Gardnerian met een middenprijs van 1,89. Ook Allium Giganteum wordt goed betaald, donderdag eindigde de middenprijs voor lengte 120 cm zelfs op 1,11.

Planten
Groene planten
Over het algemeen was afgelopen week een zeer goede week. Afgelopen maandag begon zeer sterk en naarmate de week vorderde werden de prijzen wat 'normaler'. De varen groep werd goed opgepakt, de grote hangpotten zijn sterk vertegenwoordigd. De prijs echter laat het in verhouding met de kleinere potmaten iets afweten. Het aanbod Howea's aan de klok is niet groot. Aan het begin van de week vielen de prijzen nog wat tegen, aan het eind van de week liepen de prijzen behoorlijk op.
In principe liggen grote, hoge planten zoals Pachira's, diverse palmen, Alocasia's en dergelijke goed in de markt. Wat opvallend is, is het feit dat een aantal jaar geleden toegevoegde waarde aan standaard producten te weinig betaald werd. Er lijkt een kentering plaats te vinden, waarbij het concept kant-en-klaar is en door de exporteur c.q. detaillist direct verkocht kan worden zonder verdere arbeid.

Bloeiende planten
Deze week geen bloeiend weekbericht

Seizoen- en tuinplanten
Deze week is de aanvoer van de bolchrysant op stapelwagens explosief gestegen vergelijking met de afgelopen weken. Ondanks deze aanvoerstijging is de prijsvorming nog zeer redelijk te noemen. Ook de eerste aanvoer van bolchrysanten op Deense Containers heeft in deze week plaatsgevonden. Prijsvorming van de bolchrysant op Deense Containers ligt boven die van de bolchrysant op stapelwagens. Door toename in aanvoer worden de herfstproducten sinds deze week GPC en OP geveild.
De aanvoer van Skimmia neemt gestaag toe. De prijsvorming van de grotere potmaten potmaat 17, 19 en 21 cm vallen ten opzichte van de kleine potmaten tegen. Vooral de potmaat 14 cm met een plant die minimaal 8 bloemen draagt wordt redelijk gewaardeerd. De Hebe addenda neemt in aanvoer af. Daarentegen komen er meer reguliere soorten Hebe aan de plantenklok. Prijsvorming in de potmaat 12cm staat meer onder druk dan de week hiervoor.
Brassica word in verschillende potmaten aangevoerd en voor de potmaat 13 cm verwisselt de Brassica van eigenaar voor gemiddeld 0,60.Calluna staat deze week behoorlijk onder druk. Ondanks de daling in aanvoer is de prijsvorming van voornamelijk de potmaat 12 cm matig. De potmaat 8 cm gemengd doet het een stuk beter met ongeveer 0,45-0,50. In de veilgroep tuinplanten zien we dat de aanvoer van Buxus toeneemt. Vooral de Buxus bosjes in potmaat 9 cm en 13 cm worden stevig aangevoerd. Prijsvorming voor de potmaat 13 cm ligt rond de euro. Potmaat 9 cm heeft het moeilijker en wordt verhandeld voor gemiddeld 0,30.
In de veilgroep Tuinplanten worden de vaste planten matig gewaardeerd. Over het algemeen zijn het de laatste partijen van dit jaar. Er is duidelijk te zien dat de beste kwaliteit al verhandeld is. Opvallend is de toename van potmaat 9 cm Coniferen gemengd. Deze worden wisselend gewaardeerd. Gemiddeld is de prijs voor de gemengde coniferen potmaat 9 cm 0,35.
Aan het einde van de week is de animo voor een groot gedeelte van de potplanten een stuk minder.


---