Time : 6:27:10 PM
Date : Monday, August 22, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

Vogelgriep : vergadering van de deskundigengroep op het Kabinet van de Minister Demotte

Minister Rudy Demotte heeft vandaag kennis genomen van de voorstellen van de Belgische deskundigen aangaande preventieve maatregelen om de insleep van vogelgriep in ons land te vermijden, dit in afwachting van de vergadering van deskundigen op het niveau van de Europees commissie volgende donderdag. De Minister benadrukt dat geen enkel geval van vogelgriep in ons land werd vastgesteld. De besluitvorming gebeurt niet bij hoogdringendheid, gelet op het feit dat de evolutie van de ziekte in Rusland gunstiger verloopt dan tot nu toe werd aangenomen.

Dit werd vandaag bevestigd door de Russische veterinaire diensten en door de diensten van de Europese commissie.
Vertegenwoordigers van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en leefmilieu, van het voedselagentschap en van het CODA (Centrum voor Onderzoek in de Diergeneeskunde en de Agrochemie) hebben aan deze vergadering deelgenomen

Op basis van een advies van het wetenschappelijk comité van het FAVV en van verschillende deskundigen terzake, pleit België voor een benadering gebaseerd op een risico evaluatie. Onder voorbehoud van het resultaat van de discussie van de deskundigengroep volgende donderdag, zijn de voorgestelde maatregelen de volgende :


-de strikte voorzorgsmaatregelen op het niveau van de pluimveebedrijven die sinds 2003 in ons land van kracht zijn blijven behouden. Deze maatregelen werden aan alle pluimveehouders in herinnering gebracht met een individuele brief op 17 augustus ll.
-Monitoring van de wilde vogelpopulatie : er zal een staalnameprogramma op wilde trekvogels uitgewerkt worden in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Indien mogelijk zal bijzondere aandacht bestenden worden aan risicogebieden waar belangrijke concentraties van trekvogels kunnen aanwezig zijn.

-Monitoring van de Belgische pluimveestapel : er wordt voorzien in een doorlichting van elk pluimveebedrijf door de bedrijfsdierenarts om de bioveiligheid van het betrokken bedrijf te evalueren en zo het gevaar op contacten met wilde vogels zo laag mogelijk te houden. Deze doorlichting zal gebeuren op basis van een uniforme checklist die een individuele beoordeling van elk bedrijf zal mogelijk maken
-Bijkomend maatregelen op risicobedrijven : op bedrijven waar intensieve contacten met de wilde vogelpopulatie mogelijk zijn zullen bijkomende bioveiligheidsmaatregelen genomen worden om deze contacten in de mate van het mogelijke uit te sluiten.

-Maatregelen op gemengde bedrijven met varkens en pluimvee : een risico evaluatie gerealiseerd door het Franse voedselagentschap en een publicatie van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV (« Evaluation, contrôle et prévention du risque de transmission du virus influenza aviaire à l'homme », Saegerman C., Meulemans G., Van Reeth K. et al., Ann. Méd. Vét., 2004, 148, 65-77 et « Rapport du groupe de travail sur Le risque de transmission à l'homme des virus influenza aviaires », Adopté par le Comité d'experts spécialisé « Santé animale » de l'AFSSA le 10 juillet 2002) hebben gewezen op het potentiële gevaar van contacten tussen pluimvee en varkens voor de verspreiding en de recombinatie van het vogelgriepvirus. Het is dus van belang om structurele maatregelen te overwegen om het gelijktijdig houden van varkens en pluimvee op hetzelfde bedrijf beter te beheersen.

Minister Rudy Demotte heeft de voorgestelde pistes goedgekeurd. Deze voorstellen zullen door de Belgische deskundigen verdedigd worden op de vergadering van deskundigen bij de Europese commissie volgende donderdag. Het FAVV en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, zullen in de komende dagen overleg organiseren op verschillende niveaus :


-Deskundigen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

-Deskundigen van ARSIA (association régionale de Santé et d'identification animale), DGZ (Dierengezondheidszorg Vlaanderen) en van het CODA

-Vertegenwoordigers van de Belgische pluimveesector
-Deskundigen van de Europese lidstaten

-Stuurgroep pandemie aviaire influenza

-De gewestelijke overheden

Op basis van dit overleg zullen de verschillende opties meer in detail worden uitgewerkt. De verschillende betrokken sectoren zullen in de komende weken worden geïnformeerd over de concrete maatregelen.

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers : Pascal HOUBAERT : 0475 20 66 73
Contactpersoon voor de Franstalige pers : Pierre CASSART : 0477 69 35 65