Gemeente Asten


23-08-2005
Ophokken pluimvee vanaf maandag 22 augustus verplicht

Onlangs zijn in Rusland en Kazakstan uitbraken van de Aviaire Infuenza ofwel vogelgriep geconstateerd. Naar het oordeel van de Commissie van deskundigen Vogelgriep is een verhoogd risico dat met de vogelgriep besmette trekvogels Nederland aandoen. Besmette trekvogels kunnen Nederlands pluimvee besmetten door rechtstreeks conctact of via hun uitwerpselen. Gelet op de grote pluimveedichtheid in Nederland zijn maatregelen als een ophokplicht noodzakelijk om besmetting te voorkomen.

Door de ministrer van LNV is derhalve de regeling 'tijdelijke maatregelen ter wering van Aviaire Infuenza' opgesteld. De maatregelen in de regeling zijn van tijdelijke aard. De veterinaire situatie in Rusland wordt op de voet gevolgd.

De regeling geldt niet voor hobbydierhouders, omdat hobbydieren minder risico lopen om besmet te raken met het virus dan dieren uit de commerciële sector. Hobbydierhouders worden wel geadviseerd hun dieren zo goed mogelijk af te schermen om contact met wilde vogels te vermijden.

Indien u als ondernemer of hobbydierhouder vragen heeft over het maatregelenpakket , kunt u contact opnemen met het LNV loket (0800-2233322) of www.minlnv.nl