Gemeente Den Haag

augustus 2005
Prettig wonen, leren en spelen aan de Escamplaan (22 augustus)

Aan de Escamplaan komt vervangende nieuwbouw voor twee basisscholen met peuterspeelzalen en een gymlokaal. Op de hierdoor vrijkomende locatie in de Naarderstraat worden zestien eengezinskoopwoningen gebouwd. Naast de scholen komen twee gebouwen met appartementen en een parkeergarage, een kindercentrum en een multifunctioneel centrum. Het college van B&W heeft op 17 mei 2005 besloten de plannen vrij te geven voor inspraak. De inspraakperiode loopt van 15 augustus tot 26 september. Op 30 en 31 augustus worden twee inloopbijeenkomsten georganiseerd. Het is de bedoeling dat in 2007 met de uitvoering wordt gestart.

Wethouder Norder ziet in de nieuwe ontwikkelingen veel voordelen voor de wijk Rustenburg-Oostbroek. Door de nieuwbouw van de scholen ontstaat ruimte om de locatie opnieuw in te delen. De eengezinswoningen vallen in het middensegment. Daar is enorme behoefte aan in een wijk met vooral kleine appartementen. De 36 geplande appartementen zijn bedoeld voor ouderen. Een betere locatie is bijna niet denkbaar, pal naast het therapeutisch zwembad en bovenop een multifunctioneel centrum. En onder de appartementen komt een parkeergarage, bedoeld voor bewoners van de nieuwbouw en omwonenden, aldus Norder.

Onderwijswethouder Pierre Heijnen geeft aan, dat in het nieuwe schoolgebouw de protestants christelijke Ds. D.J. Karresschool, de openbare P.C. Hooftschool, peuterspeelzalen en een gymlokaal komen. De scholen, die dateren uit de jaren dertig, worden vervangen omdat zij niet langer voldoen aan de wensen en eisen van de 21e eeuw. Investeringen in onderwijshuisvesting zijn hard nodig, mede om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Een goed en modern schoolgebouw levert daar een bijdrage aan en heeft een positieve invloed op de motivatie en het (goede) gedrag van de leerlingen. Ook als stadsdeelwethouder Escamp ben ik zeer ingenomen met dit omvangrijke project; er zijn steeds meer goede ontwikkelingen in dit stadsdeel, aldus Heijnen.

Er ontstaan door de hiervoor genoemde ontwikkelingen ook kansen om het sportterrein, waar de korfbalvereniging Ready is gehuisvest, beter in richten. De haalbaarheid daarvan wordt thans onderzocht.

Inspraak
De inspraakperiode loopt van 15 augustus tot 23 september. Voor een toelichting op het planvoorstel, de procedures die doorlopen moeten worden en een antwoord op vragen worden twee inloopbijeenkomsten georganiseerd. Deze vinden plaats op dinsdag 30 en woensdag 31 augustus, van 17.00 uur tot 20.00 uur in de gymzaal van de Ds. Karreschool aan de Naarderstraat 102. Er wordt door de gemeente, de scholen en Vestia een toelichting gegeven en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Op beide avonden ligt het planvoorstel (projectdocument en stedenbouwkundige randvoorwaarden) ter inzage.

Planning
In het najaar van 2007 worden eerst de P.C. Hooftschool en multifunctioneel centrum Escampade gesloopt. Begin 2008 kan dan gestart worden met de bouw van de scholen met gymzaal en peuterspeelzalen, de parkeergarage, het multifunctioneel centrum, het kinderdagverblijf en de appartementen. De oplevering wordt een jaar later verwacht. Met de bouw van de eengezinswoningen aan de Naarderstraat wordt gestart na oplevering van het nieuwe schoolgebouw, medio 2009. Oplevering van de woningen wordt medio 2010 verwacht.