Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Kampioenstitels voor menners Van den Broek en Van de Kamp

21/08/2005

Tilburg, 21 augustus 2005.
Tijdens de nationale menwedstrijd in Tilburg prolongeerden zowel enkelspanrijder Jan van den Broek (Nistelrode) als vierspan ponyrijder Aart van de Kamp sr. (Putten) hun Nederlandse kampioenstitels. Dirk van Beckhoven (Oisterwijk) schreef voor de tweede keer op rij de nationale titel bij de enkelspan pony's op zijn naam.

`Heerlijk!' was de reactie van Aart van de Kamp senior op de vraag hoe hij zich voelde na het behalen van zijn elfde (!) nationale titel. `Ik begin nu aan de tweede sessie. De eerste tien titels heb ik vorig jaar afgerond, nu begin ik aan de volgende tien!' Van de Kamp ging na de dressuur en de vaardigheid, die zaterdag werden verreden, aan de leiding, maar was enigszins verbaasd dat hij ook de marathon won: `Na het WK ponyspannen heb ik mijn pony's twee keer per week getraind, en dat is eigenlijk te weinig. Ik heb lang losgereden voor de dressuur waardoor ze aardig moe waren. Dat merkte ik vandaag nog aan ze. Het basistempo lag goed, maar het kan sneller. Even zag her er naar uit dat de titelstrijd een duel zou worden tussen vader en zoon Van de Kamp. Maar Aart junior liep in het staptraject maar liefst 37 strafpunten op voor gangfouten, waardoor hij de tweede plaats in het eindklassement van het NK moest afstaan aan Martien van Veen ('s-Hertogenbosch). De derde plaats wordt in beslag genomen door Peter de Koning (Rijsbergen). De Belgische Tinne Bax nam buiten mededinging deel en bezet in de eindstand de tweede plaats.

Ook Jan van den Broek was blij met zijn nationale titel. Over zijn prestaties in de vaardigheid was hij echter minder te spreken: Ik heb de laatste jaren altijd foutloos gereden en uitgerekend op het NK rijd ik er twee balletjes af.' Gelukkig brachten de opgelopen strafpunten Van den Broek's titel niet in gevaar. Toon Voskens (Tilburg), broer van de Tilburgse wedstrijdorganisator en vierspanrijder Piet Voskens, kreeg het zilver omgehangen. Het brons was voor carrosseriebouwer Henk Radstake (Epe), die op overtuigende wijze de marathon won.

Alhoewel de rubriek enkelspan pony's geen officieel Nederlands Kampioenschap kent, strijden de deelnemers sinds een aantal jaren om de nationale titel en komen zij ook uit op Wereldkampioenschappen. Dirk van Beckhoven, die onlangs individueel zilver won op het WK in Catton Hall, bleef zijn concurrenten ver voor en prolongeerde zijn nationale titel, voor Arjo van Kekem (Hoogblokland) en Geert Bongers (Breda). `Het was na het Wereldkampioenschap best moeilijk om de motivatie te vinden opnieuw te gaan trainen en presteren,' vertelt Dirk. ` Maar ik ben er toch voor gegaan want het ligt niet in mijn aard om minder te presteren.'
Uitslag NK enkelspan paard:

1. Jan van den Broek 117,84

2. Toon Voskens 125,33

3. Henk Radstake 132,28

Uitslag NK vierspan pony:

1. Aart van de Kamp sr. 126,84

2. Martien van Veen 139,43

3. Peter de Koning 149,70

Uitslag Verenigingskampioenschap enkelspan pony:
1. Dirk van Beckhoven 107,01

2. Arjo van Kekem 118,01

3. Geert Bongers 120,22
Bron: KNHS/CVT
De volledige uitslag vindt u op:

www.hoefnet.nl/drivingresults/2005/NED/TILBURG/