Lijst Pim Fortuyn


Kamervragen LPF over Delfts gezin

22/08/2005 - Naar aanleiding van de uithuisplaatsing van 14 kinderen uit één gezin in Delft heeft Kamerlid Kraneveldt (LPF) vragen gesteld aan minister Van der Hoeven (OCW). Margot Kraneveldt vraagt zich onder andere af hoe het mogelijk is dat ten minste twee kinderen in het gezin niet naar school gingen omdat ze op hun broertjes en zusjes moesten passen.

Kraneveldt, zowel woordvoerder Jeugdzorg als woordvoerder Onderwijs van de Lijst Pim Fortuyn, is geschokt door de berichten in de media over het gezin in Delft, waarvan 14 kinderen uit huis zijn gehaald door Bureau Jeugdzorg. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat het zover kon komen, aldus Kraneveldt, die zich afvraagt bij welke zorg- en onderwijsinstanties dit gezin in beeld was. Er ontbreekt nog veel informatie over dit gezin, waardoor ik niet kan beoordelen waar en door wie er fouten zijn gemaakt. Ik doe niet mee aan de hype om het Bureau Jeugdzorg in dit soort gevallen direct de schuld te geven. Het kan zijn dat daar nooit bruikbare signalen zijn ontvangen over dit gezin, en dat het bureau nu juist uitstekend heeft gehandeld door bij de eerste aanleiding de kinderen direct uit huis te halen. Waar de kinderen, van wie de meeste leerplichtig zijn, echter wél in beeld zouden moeten zijn geweest, is het onderwijs.

Kraneveldt wil weten welke kinderen uit het gezin naar school gingen en welke niet, en wat de rol van de verantwoordelijke leerplichtambtenaar is geweest, welke waarschuwingstekenen daar zijn binnengekomen, welke actie daarop is ondernomen en of er op enig moment contact is geweest tussen de school/leerplichtambtenaar en Bureau Jeugdzorg. Uit de berichten in de media begrijp ik dat tenminste twee kinderen niet naar school gingen. Daarover moeten toch signalen zijn binnengekomen bij de school, en vervolgens bij de leerplichtambtenaar. Misschien was er ook wel schoolverzuim onder de andere kinderen.

Wat hieraan is gedaan en of de ouders al eens tot de orde zijn geroepen, zijn vragen die Kraneveldt beantwoord wil zien.

Vragen van het lid Kraneveldt (LPF) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap over de berichten rondom een gezin in Delft, waarvan 14 kinderen acuut uit huis zijn geplaatst door Bureau Jeugdzorg Haaglanden


1. Bent u bekend met de berichten in diverse media van 18 en 19 augustus dat 14 kinderen uit één gezin in Delft acuut uit huis zijn geplaatst door Bureau Jeugdzorg Haaglanden?
2. Kunt u aangeven welke van deze kinderen, van wie de meeste de schoolgaande leeftijd hebben, wel en welke niet naar school gaan of gingen?

3. Kunt u aangeven wanneer de leerplichtige kinderen die niet naar school gingen, voor het laatst naar school zijn geweest?
4. Zijn deze kinderen op enig moment in beeld geweest bij de verantwoordelijke leerplichtambtenaar?

5. Indien het antwoord op vraag 4 bevestigend luidt, kunt u dan aangeven welke actie(-s) er door de betreffende school of scholen en/of de leerplichtambtenaar zijn ondernomen om de oorzaak van het schoolverzuim te achterhalen en de ouders op hun verantwoordelijkheden te wijzen?

6. Indien het antwoord op vraag 4 bevestigend luidt, kunt u dan aangeven hoe het ondanks eventuele actie(-s) mogelijk is dat deze kinderen niet naar school gingen?

7. Zijn er op enigerlei moment bij de school of de leerplichtambtenaar signalen binnengekomen dat de situatie in dit gezin zeer problematisch was en zo ja, wat waren die signalen en hoe is daarop gereageerd?

8. Indien het antwoord op vraag 7 bevestigend luidt, kunt u dan aangeven of er op enig moment contact is geweest tussen school en/of leerplichtambtenaar en Bureau Jeugdzorg Haaglanden en wat dat contact voor resultaat heeft gehad?

9. Ziet u op grond van het schoolverzuim in dit gezin aanleiding om een onderzoek in te stellen naar de rol van de leerplichtambtenaar?