Koningin doopt catamaran voor gehadicapten tijdens Sail

Prinses beatrix fonds

Persbericht 22 augustus 2005

Nationaal Geschenk van het Prinses Beatrix Fonds voor spierziekten

KONINGIN DOOPT CATAMARAN VOOR GEHANDICAPTEN TIJDENS SAIL

Den Haag - 'Ik doop u 'Beatrix' en wens u behouden vaart', klonk het op 20 augustus op de Oostelijke Handelskade tijdens SAIL. Onder grote belangstelling van bezoekers op de wal en veel officials op de kade verrichtte Koningin Beatrix de doop van een 18-meter lange catamaran die haar naam draagt. Het is een zeilschap dat helemaal voor gebruik door gehandicapten is aangepast en van de modernste technieken is voorzien met veel aandacht voor veiligheid. Het Prinses Beatrix Fonds voor spierziekten heeft het zeilschip aan haar Beschermvrouwe aangeboden bij het 25-jarig Regeringsjubileum van de Koningin. In minder dan één jaar is het zeilschip voltooid. Scheepswerf Balk uit Elburg heeft de bouw en de vele noodzakelijke aanpassingen op zich genomen. De voltooiing van de catamaran is tot stand gekomen in samenwerking met NEBAS, de koepel van 600 sportverenigingen voor mensen met een beperking. Deze organisatie zal voor de exploitatie van het schip zorgdragen. De 'Beatrix' vervangt de 'Zonnetij' die na 30 jaar hard aan vervanging toe was.

'Toen het plan vorig jaar door initiatiefnemer, directeur Ronnie Gerschtanowitz werd voorgelegd, was de Koningin meteen enthousiast. Ze vroeg zich echter bezorgd af of het niet een te kostbaar cadeau zou worden,' aldus voorzitter Eppo Horlings van het Prinses Beatrix Fonds in zijn aanbiedingstoespraak op 20 augustus. 'Uw reactie heeft ons Fonds uitgedaagd. Enerzijds om de benodigde middelen bij elkaar te krijgen. Maar ook om een scheepswerf te vinden die in zo korte tijd een schip zou kunnen bouwen zoals ons voor ogen stond: een 18-meter lange zeil catamaran die door gehandicapten zélf, met hulp van vrijwilligers, zou kunnen worden bestuurd. Zodat mensen met een handicap óók kunnen zeilen. En daarmee heel even uit hun isolement worden gehaald om het leven daarna beter aan te kunnen. Het Prinses Beatrix Fonds zet zich in voor alle patiënten met ziekten die de spieren verzwakken. Daar hoort ook hun kwaliteit van leven bij.'

De totale kosten van het zeilschip, bijna 1 miljoen Euro, werden tijdens de bouw hoger dan voorzien. Kostenverhogend bleken vooral de vele technische, kostbare aanpassingen. Daarbij was de veiligheid van de opvarenden een eerste vereiste. Voor dit Nationaal Geschenk heeft het Prinses Beatrix Fonds dit jaar een afzonderlijke sponsoractie gehouden. De bouw is bekostigd door veel sponsors, zowel in geld als in natura. Hoofdfinancier is de Sponsor Loterij, die een substantiële bijdrage heeft geleverd.

Erica Terpstra benadrukte als voorzitter van NOC-NSF de grote waarde van dit aangepaste zeilschip. Ze toonde zich bijzonder blij dat ook mensen met een handicap de kans krijgen van een zeilvakantie te genieten. Het schip zal volgend jaar in de vaart worden genomen.


---


Noot voor de redactie (