Gemeente Venlo


3 eigentijdse musea vormen podium voor actuele muziek

Met ingang van het seizoen 2005-2006 verzorgen drie vooraanstaande musea 'in het zuiden des lands' een gezamenlijke programmering van eigentijdse muziek. De Pont in Tilburg, het Van Abbemuseum in Eindhoven en Museum van Bommel van Dam in Venlo organiseren samen een programma van concerten waarbij het uitgangspunt ligt in de bijzondere relatie van hedendaagse muziek en moderne beeldende kunst.

De drie musea hebben elk al langer een muziekprogrammering, maar gaan nu samenwerken in de organisatie en publiciteit van hun concerten. Hiermee krijgt het publiek een speciaal samengesteld aanbod van actuele muziek. In het komend seizoen (september t/m juni) zullen er circa 20 uitvoeringen plaatsvinden waaronder één grotere manifestatie rondom de gerenommeerde componist Mauricio Kagel (i.s.m. Festival November Music). In de programmering van eigentijdse en geïmproviseerde muziek staat de wisselwerking van verschillende disciplines centraal. Er zal bijzondere aandacht worden geschonken aan kunstenaars die zich met hun producties in het 'tussengebied' van muziek en beeldende kunst bewegen of die speciale relaties hiertussen tot uitgangspunt nemen (bijv. in de combinaties van beeld en geluid). Hierbij valt te denken aan installaties, videopresentaties en performance-elementen. Per keer en per locatie wordt er gestreefd naar een presentatie die passend is bij het muziekstuk en die realiseerbaar is binnen de condities van het museum. De combinatie van eigentijdse muziek en eigentijdse beeldende kunst biedt een unieke mogelijkheid om een vergelijking te maken van uitgangspunten en inhoudelijke verwantschap. De collecties en de tentoonstellingen van de musea kunnen bijzondere aanknopingspunten bieden voor de programmering van muziekuitvoeringen. In de concertserie zullen met name veel jonge muzikale talenten de gelegenheid krijgen zich te presenteren. Hiermee willen de musea ook een aanvulling zijn op de bestaande podia. De concerten zijn voor alle museumbezoekers toegankelijk. Voor de entree geldt het normale museumtarief. Alle programmagegevens zullen via een gezamenlijke folder alsmede via de websites van de musea bekend worden gemaakt.

De samenwerking is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing (FPPM). Met dank aan:

· Gerard Franck

· Stichting Axes, John Thomas

· De Link podium voor onalledaagse kamermuziek, Mayke Nas
· Stichting Bevordering Muziekimprovisatie Paradox, Bert Palinckx
· Stichting Actuele Muziek Brabant, Gosuin van Heeswijk
· Stichting Gaudeamus Centrum voor Hedendaagse Muziek, Arthur van der Drift