Raad van State


* 200406818/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Kostverlorenstraat e.o." van de gemeente Zandvoort. Onder meer de "Vereniging Woonpark Kostverloren" heeft bezwaar tegen de provinciale goedkeuring met betrekking tot het Kostverlorenpark. Zij menen dat de bestemming "Natuurgebied (duinterrein)" in het bestemmingsplan geen afdoende bescherming biedt voor het Kostverlorenpark. Het in het bestemmingsplan opnemen van delen van het park (terwijl andere delen zijn opgenomen in het bestemmingsplan "Kostverlorenpark") heeft volgens de vereniging een verbrokkeling van het park tot gevolg. Verder zijn er nog bezwaren van een aantal particulieren tegen andere onderdelen van het bestemmingsplan. Onder hen is een eigenaar van een schoonheidssalon aan de Kostverlorenstraat, die aanvoert dat zijn salon al ruim 20 jaar bestaat en ten onrechte in het plan niet deze bestemming heeft gekregen.


* 200408720/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan "Oostindie I" van de gemeente Leek. Het bestemmingsplan maakt de bouw van ongeveer 555 woningen, de aanleg van centrum- en maatschappelijke voorzieningen, infrastructuur, groenvoorzieningen als eerste fase voor het woongebied Oostindie mogelijk. Uiteindelijk zullen in dit gebied 1.200 woningen komen. Onder andere de "Vereniging Natuurlijk Oostindie-Terheijl" heeft bezwaren tegen het bestemmingsplan. Zij voeren aan dat meer woningbouw voor het gebied tussen Roden en Leek niet wenselijk is, dat de geohydrologische gevolgen van de woonwijk onvoldoende zijn onderzocht, dat het onderzoek naar de aanwezige flora en fauna in het gebied onvolledig is geweest en dat de goedkeuring door de provincie in strijd is met het Besluit Luchtkwaliteit.


* 200501507/1
Beroep tegen het gedogen door het college van B&W van Nunspeet van het gebruiken van bovengrondse hagelbanen voor een schietwedstrijd op 11 september 2004. De schietbanen zijn van de Vereniging Nationaal Schietcentrum Berkenhorst. Het college van B&W heeft bezwaren van omwonenden niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij geen belang meer hadden bij een beoordeling van hun bezwaren: het evenement had op dat moment al plaatsgevonden. De omwonenden zijn het hier niet mee eens. Volgens hen zal voor het geplande evenement op 10 september 2005 opnieuw een gedoogbeschikking nodig zijn, zodat zij nog steeds een belang menen te hebben op een inhoudelijke beslissing op hun bezwaren.


* 200501601/1
Hoger beroep over de mededeling van het college van B&W van Tilburg dat een abri bij de bushalte voor een Podotherapeutisch Centrum zal worden verwijderd. De eigenaar is het niet eens met de verwijdering, omdat zijn patiënten nu veel te ver moeten lopen om zijn praktijk te bereiken. De rechtbank in Breda heeft in een eerdere uitspraak van januari 2005 geoordeeld dat de bezwaren van de eigenaar niet-ontvankelijk zijn. De eigenaar had niet tegen de feitelijke handeling van het weghalen van de abri moeten protesteren, maar had zijn bezwaren moeten richten tegen het besluit om de busroute te verleggen. De eigenaar kan zich niet vinden in deze uitspraak en komt hiertegen in hoger beroep bij de
* 200501877/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van B&W van Heerhugowaard heeft verleend aan "De Waerdse Tempel OG B.V." voor een restaurant annex muziekcafé en dancing met zaalverhuur aan Strand van Luna in Heerhugowaard. Omwonenden hebben een aantal bezwaren tegen de milieuvergunning. Zij vrezen geluidhinder en zijn van mening dat het college van B&W de aangevraagde grootschalige buitenevenementen bij de beoordeling van de aanvraag hadden moeten betrekken. Volgens de omwonenden zullen deze grootschalige buitenevenementen veel overlast voor de omgeving veroorzaken door onder andere zwerfvuil en verkeers- en parkeerproblemen. Het college van B&W stelt zich op het standpunt dat de grootschalige evenementen weliswaar zijn aangevraagd, maar dat deze buiten de reikwijdte van de vergunning vallen als zij buiten het gebouw plaatsvinden.


* 200503646/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van B&W van Zoetermeer heeft verleend aan Tuincentrum "De Driesprong" voor het in bedrijf hebben van een tuincentrum met de verkoop en opslag van consumentenvuurwerk. Vereniging Agata Nostra en enkele omwonenden hebben bezwaren tegen de milieuvergunning. Zij voeren onder meer aan dat de beperking die in de aanvraag is opgenomen dat alleen van week 48 tot en met week 4 vuurwerk wordt opgeslagen, voor meerderlei uitleg vatbaar is. Verder zijn zij van mening dat het bedrijf te dicht bij woningen ligt, dat de verkoopruimte niet aan de wettelijke eisen voldoet en vrezen zij een toename van verkeershinder als er op grote schaal vuurwerk wordt verkocht.