Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Centrum voor onbegrepen ziektes

Onderwerp: Centrum voor onbegrepen ziektes
Uitzenddatum: Ma. 22 augustus 2005, 20.30u
Verslaggeving: Frank du Mosch

Onverklaarbare chronische pijn, constant vermoeid, gevoelloosheid: drie tot vijf procent van de Nederlandse bevolking kampt met klachten waar geen arts een lichamelijke oorzaak voor kan vinden. Onbegrepen ziektes, noemen medici dit. Het AMC zet voor deze patiënten een speciaal centrum op.

Aandoening
Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME) is een van deze âonbegrepen ziektesâ. De Gezondheidsraad adviseerde minister Hoogervorst dit jaar om de ziekte officieel te erkennen, maar hij legde het advies naast zich neer. Hij wil alleen spreken van een âaandoeningâ.

Vicieuze cirkel
Een frustratie voor de patiënten, die in hun omgeving en binnen de reguliere zorg vaak tegen onbegrip aanlopen en van het kastje naar de muur gestuurd worden. Dat kan zorgen voor een vicieuze cirkel, waarbij de patiënt steeds ongeruster wordt over de klachten en er daardoor meer last van heeft.

Multidisciplinair
Psychologe Els van der Linden probeert met haar bedrijf StressBalance deze cirkel te doorbreken. Ze behandelt mensen met chronische vermoeidheid, hoofdpijn en fibromyalgie. Samen met een multidisciplinair team van een internist en een arbeidsdeskundige blijkt zij een groot deel van de groep te kunnen helpen.

Zelfstandig behandelcentrum
Het concept van dit kleine bedrijf wordt binnenkort grootschalig overgenomen. Hoogleraar neurologie Rien Vermeulen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zet samen met Van der Linden een zelfstandig behandelcentrum op. Door een snelle behandeling en korte communicatielijnen moeten de patiënten sneller opknappen dan binnen de reguliere zorg.

Netwerk sprak met hoogleraar Rien Vermeulen, psychologe Els van der Linden en patiënten met âonbegrepen ziektesâ.