Ingezonden persbericht


Suggestie '45% alikruiken langs Nederlandse Noordzeekust lijdt aan intersex' onjuist

Aanvullend bericht

Utrecht 22 augustus 2005 - Naar aanleiding van het door Stichting De Noordzee verzonden bericht (zie onderstaand persbericht) heeft Rijkswaterstaat laten weten dat onjuistheden zijn geslopen in het artikel 'Monitoring van transseksueel gedrag langs de kust' dat in 'Trends in water' , een vakblad van Rijkswaterstaat, is verschenen. De suggestie dat 45% van de alikruiken langs de Nederlandse Noordzee kust lijden aan intersex is onjuist. Hoe hoog het percentage intersex wel is is Stichting De Noordzee nog onduidelijk. Rijkswaterstaat zal een rectificatie versturen.

Stichting De Noordzee blijft echter wel bij haar standpunt dat Tributyltin (TBT) een zeer gevaarlijke stof is voor het Noordzeemilieu. Het is al jaren bekend dat TBT ernstige gevolgen heeft voor diverse schelpdiersoorten als de wulk en de purperslak. Zowel in Nederland als in de Europese Unie is TBT dan ook verboden, echter op zee gelden internationale wetten.

Een internationaal verbod op TBT gebruik is vastgelegd in het Anti Fouling verdrag, opgesteld door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Ook Nederland heeft het IMO-verdrag ondertekend, echter nog niet geratificeerd. Het verbod is dus nog steeds niet van toepassing op alle schepen in Nederlandse wateren. De Nederlandse overheid moet dan ook zo spoedig mogelijk haar handtekening zetten onder het internationale TBT-verdrag en andere landen bewegen dit ook te doen.

Eerder verzonden bericht:

Hoog percentage Intersex bij schelpdieren langs Noordzeekust

Ratificatie belangrijk TBT-verdrag laat desondanks op zich wachten

Utrecht 22 augustus 2005 - Ondanks maatregelen om de verspreiding van de gifstof TBT in de Noordzee te voorkomen, leiden hoge percentages schelpdieren aan hierdoor veroorzaakte geslachtsafwijkingen (intersex). Voor de kust van Scheveningen leidt 45% van de vrouwelijke Alikruiken aan intersex. Nederland heeft een belangrijk verdrag ter beëindiging van het gebruik van TBT op schepen, ruim 2 jaar na opstellen van het verdrag, echter nog steeds niet geratificeerd. Stichting De Noordzee heeft de Minister van Verkeer en Waterstaat mevrouw Peijs om uitleg gevraagd. Antwoord is tot op heden echter uitgebleven.

Schelpdieren langs de Nederlandse Noordzeekust lijden aan intersex. Deze conclusie kan getrokken worden uit het artikel 'Monitoring van transseksueel gedrag langs de kust' dat in het vakblad van Rijkswaterstaat 'Trends in water' vrijdag is gepresenteerd.

Ter voorkoming van algenaangroei op schepen wordt TBT (Tributyltin) toegevoegd aan scheepsverf. TBT blijkt echter zeer schadelijke effecten te hebben op het zeeleven, zelfs in zeer lage concentraties. TBT heeft een hormoonverstorende werking met name op zeeslakken. Voortplanting wordt verstoord en de populatie stort in. De purperslak en de wulk zijn vrijwel uitgestorven in de Noordzee. De relatief ongevoelige alikruik staat nu blijkbaar ook onder druk.

Dat TBT een stof is die niet thuishoort in het milieu wordt internationaal onderkend. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft een verdrag opgesteld dat het gebruik van deze stof op scheepshuiden wereldwijd verbiedt. Het verdrag gaat echter pas in werking wanneer voldoende landen het verdrag hebben ondertekend. Nederland heeft na 2 jaar haar handtekening nog steeds niet gezet.

Stichting de Noordzee is van mening dat het TBT-verdrag zo snel mogelijk geratificeerd dient te worden, verdere vertraging is onacceptabel. Volgens Stichting De Noordzee moet de Nederlandse regering een voortrekkersrol nemen bij de inwerkingtreding van het verdrag, problemen doen zich immers juist hier voor. Verder zijn de hoge waarden die gevonden zijn bij Scheveningen reden voor nader onderzoek. Voor de kust van Scheveningen liggen immers loswallen voor baggerspecie, een mogelijke bron van TBT.

Voor informatie: bel Stichting De Noordzee, Jeroen Dagevos (030-234 00 16, 06-5200 6015) Het volledige artikel is te vinden op de website www.trendsinwater.nl

Alle mail naar communicatie@noordzee.nl of neem contact op met Stichting De Noordzee, Drieharingstraat 25, 3511 BH Utrecht, 030 - 2340016