Artsen zonder Grenzen


Somalië: een vergeten conflict

22/08/2005 18:09 -- Alleen al dit jaar heeft Artsen zonder Grenzen in de stad Galcayo, in het midden van Somalië, meer dan 500 slachtoffers van schietpartijen en andere conflicten behandeld. En dat is maar het topje van de ijsberg, zegt Colin Mcllreavy, landencoördinatie van de Artsen zonder Grenzen. weet Mcllreavy. Door het geweld kunnen de mensen onze medische voorzieningen niet eens bereiken.

Naast Galkayo verleent Artsen zonder Grenzen ook medische hulp in de hoofdstad Mogadishu en in de regios Bakool, Beneden-Juba en West-Bay. De gezondheidssituatie in Somalië is een van de slechtste ter wereld. Een op de drie kinderen overlijdt voordat ze vijf jaar oud zijn. Toch krijgt het leed van de Somalische bevolking weinig aandacht van hulporganisaties en van de internationale gemeenschap.

Ondertussen moeten de Somaliërs dag in dag uit het hoofd bieden aan grof geweld. Het beangstigende is dat het officieel niet eens in oorlog is, zegt McIlreavy. De wreedheden zijn alledaagse geworden - met rampzalige gevolgen voor de bevolking.


Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054