Erasmus Universiteit Rotterdam

Benjamin Barber key-note speaker Erasmus Summer University

Internationaal zomerprogramma

Erasmus Summer University organiseert van 23 tot en met 26 augustus 2005 een internationaal zomer programma met als titel A Clash of Civilizations?
De achterliggende gedachte van het seminar is dat botsingen van beschavingen of culturen niet alleen plaats vinden op het politieke wereldtoneel maar op allerlei niveaus in de samenleving; bijvoorbeeld in persoonlijke relaties, op lokaal niveau, op nationaal niveau en op internationaal niveau.

Benjamin Barber, bekend van zijn boek Jihad versus McWorld treedt op als key-note speaker op de openingsdag. Daarnaast spreken o.a. burgemeester mr. I.W. Opstelten, prof.dr. P. Lehning, prof. dr. H.B. Entzinger, prof.dr. G.B.M. Engbersen, prof.dr. J.W. Derksen, prof.dr. M. Kamminga, dr. K. Colijn, mr. S. Blok, mr. Shervin Nekuee en mr. M. Berger.

Thema:
In 1993 schrijft Samuel P. Huntington het boek Clashes of civilizations, culture and conflict in the 21st century. Hierin doet hij uit de doeken dat de belangrijkste redenen voor conflicten in de toekomst vooral van culturele aard zullen zijn in plaats van ideologisch of economisch. De belangrijkste conflicten op het wereldtoneel zullen tussen staten en groepen van verschillende beschavingen zijn. Na '11 september' herwon zijn boek de aandacht van de media omdat de aanslag in de Verenigde Staten werd gezien als een oorlogsverklaring van de moslimextremisten tegen de waarden en normen van het Westen; een 'clash of civilizations'? Botsende beschavingen of culturen spelen zich niet alleen af op het politieke wereldtoneel maar ook wat dichter bij huis, op persoonlijk niveau, op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Deze verschillende niveaus waarop culturen/beschavingen kunnen botsen zijn de leidraad voor het programma.