Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

12-08-2005
Wijkschouw Centrum-Oost Alblasserdam

Wijkschouw Centrum-Oost Alblasserdam
Er wordt vaart gezet met het wijkbeheer in het centrum van Alblasserdam.
Na de wijkschouw van het gebied Centrum-West van 20 juni jl., is het op dinsdagavond 23 augustus de beurt aan Centrum-Oost. Dit omvat het gebied tussen Polderstraat-Oranjestraat-Dam-Plantageweg-Randweg en de Alblas. Het verzamelpunt is in het buurthuis de Mijlpaal. Belangstellenden zijn zeker welkom! Ten aanzien van dit gebied geldt dat het vaak gaat om een bepaalde bouwstijl met smalle straatjes en qua ligging heeft men - aan de randen - met een aantal functies te maken zoals het verkeer, de winkels en industrie. Men woont in een levendig gebied dichtbij de voorzieningen, waarbij soms de belangen elkaar bijten.

Evenals bij vorige wijkschouwen is ook nu weer het doel in gesprek te raken met bewoners en ter plekke te horen en te zien wat er leeft. Dit kunnen kleine en grote problemen zijn. Er wordt niet alleen ingezet op fysieke zaken maar ook op vraagstukken en initiatieven rondom de sociale leefbaarheid. Vooral ook voorstellen en oplossingen zijn welkom.

Men wil zowel in contact komen met bewonersgroepen als met "losse bewoners". De eersten weten vaak de weg te vinden. De anderen komen niet altijd voldoende aan bod. Ook nu weer is er in afstemming tussen de gemeente Alblasserdam, in de persoon van wethouder J.M. Dekker en de ROWA (Raad voor het Opbouwwerk Alblasserdam) voor gekozen om d.m.v. een bepaalde route het gebied te verkennen. De wijkschouw voert onder andere door de Touwslagerstraat-Waalsmondelaan-van Eesterensingel-Batavierstraat-HJ de Haanstraat naar de overzijde van de Van Eesterensingel, Von Lindernstraat,
Reederijstraat-Kerkstraat-Corn. Smitstraat-Plantageweg-Dam -JU Smithof naar de Polderstraat en Oranjestraat.

Aan deze 4e wijkschouw wordt naast de betrokken wethouders, leden van de gemeenteraad, en medewerkers van de afd. "groen en grijs", weer deelgenomen door instanties zoals Westwaard Wonen, politie, de Stichting Welzijn Ouderen, het jongerenopbouwwerk en de ROWA. Ook de scholen, de winkeliersvereniging, de Huurdersvereniging Alblasserdam, de kerken en de bestaande bewonersverenigingen zijn uitgenodigd. Tevens is ook de pers van de partij.

De ervaring van de vorige wijkschouwen leert dat dit zeer enthousiaste reacties oplevert bij alle betrokkenen.
Hoe kort de lijnen in het dorp meestal ook zijn, een dergelijke schouw blijkt toch een uitstekende manier om met elkaar in contact te komen. Hoofdzaak blijft natuurlijk het direct aanpakken van verbeterpunten. De zaken die naar voren worden gebracht worden in een actielijst vastgelegd waarna bewaakt wordt wat ermee wordt gedaan. Afhankelijk van de interesse kan er d.m.v. een wijkoverleg een vervolg worden gegeven aan de schouw. Wie meer wil weten over deze wijkschouw kan terecht bij de ROWA, tel. 6921607 of 6921608 of via email opbouw.alblasserdam@hetnet.nl.