Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 23 augustus 2005
Betreft: Structuurvisie Deurningen

Structuurvisie vastgesteld, ruimtegebruik in dorp Deurningen geactualiseerd

Het college van burgemeester en wethouders heeft de structuurvisie van Deurningen geactualiseerd. Deze visie dient onder meer als belangrijk hulpmiddel bij de keuze van de toekomstige woningbouwlocaties. Op basis daarvan wordt de eerstvolgende woningbouwlocatie de Deurninger esch.

Toelichting:

De structuurvisie voor het dorp Deurningen dateert van 1999 en biedt voor een verantwoorde ruimtelijke keuzes onvoldoende basis. Dit kwam ondermeer tot uitdrukking in de besluitvorming om te komen tot de volgende woningbouwlocatie in Deurningen. Zoals bekend is de derde en afrondende fase van het woningbouwgebied Eschgaarde in Deurningen volop in ontwikkeling. Binnenkort zijn de werkzaamheden voor bouwrijp maken afgerond en zal de bouw van woningen worden gestart.

Het college wil in het kader van een goede ruimtelijke ontwikkeling de volgende woningbouwlocatie voor Deurningen aanwijzen. Daarvoor is een geactualiseerde structuurvisie noodzakelijk. Een ontwerp heeft vier weken ter inzage gelegen en in dat kader zijn een tweetal inspraakreacties van 4 personen ingekomen. Voorts heeft het wettelijk voorgeschreven vooroverleg met onder andere de provincie plaatsgevonden.

De vernieuwde structuurvisie geeft aan, dat de eerstvolgende woningbouwlocatie op de Deurninger esch (Vliegveldstraat) moet komen. De inspraakreacties en de provincie opteren voor een locatie aan de Kerkweg. De locatie Deurninger esch verdient de voorkeur, daarvoor zijn de volgende afwegingen/redenen belangrijk:
- de locatie Kerkweg kent een aantal beperkingen, zoals de aanwezigheid van een hoogspanningsleiding, de benodigde gronden zijn in het bezit van een agrariër en bij realisatie van woningbouw zou dit bedrijf moeten worden verplaatst
- de locatie Kerkweg kent niet genoeg ruimte voor woningbouw, zodat naar verwachting op relatief korte termijn de Deurninger esch moet worden ontwikkeld
- beide locaties zijn landschappelijk gezien waardevol en hebben beiden een hoge archeologische waarde. Vanuit het watersysteemoogpunt is de Deurninger esch beter geschikt voor woningbouw dan de locatie Kerkweg.

Der ingekomen inspraakreacties en het vooroverleg met de provincie hebben geen aanleiding gegeven de ontwerp-structuurvisie te wijzigen.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: wethouder A.M.B. Mentink-Groener, tel. 0541 - 854107 Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330

---- --