Ingezonden persbericht


Persbericht - 23 augustus 2005

Enquête onder bevolking: politici en ambtenaren veel corrupter dan gedacht

AMSTERDAM, 23 augustus - Nederlandse burgers zijn veel somberder over corruptie onder politici en ambtenaren dan de onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam, die overheidscorruptie onlangs onderzochten in opdracht van CDA-minister Piet Hein Donner van Justitie. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond onder 1600 Nederlanders, waarvan de resultaten deze week in Elsevier worden gepubliceerd.

Het VU-onderzoek, dat deze week officieel wordt geopenbaard, maar waarvan de resultaten half augustus al uitlekten, is niet gebaseerd op een enquête onder de Nederlandse bevolking maar onder topambtenaren. Zij schatten het aantal corrupte ambtenaren op 3,2 procent en het aantal corrupte politici op 5,2 procent. De Nederlandse bevolking komt op veel hogere percentages. Burgers schatten dat 17 procent van de landelijke ambtenaren corrupt is en 18 procent van de ambtenaren van lagere overheden. Twaalf procent van de landelijke politici is volgens burgers corrupt en 18 procent van de gemeentelijke en provinciale politici. In een reactie zegt De Hond in Elsevier dat de topambtenaren die door de VU zijn geïnterviewd eerder een te lage dan een te hoge schatting van de overheidscorruptie geven.

Twaalf procent van de ondervraagde burgers zegt de afgelopen vijf jaar zelf ervaringen te hebben gehad met corrupte politici, elf procent met corrupte ambtenaren, vooral op lokaal niveau. In veel gevallen ging het daarbij om het verlenen van vergunningen of om het toewijzen van woningen.