Solar Generation start tour hogescholen en universiteiten

Greenpeace initiatief biedt studenten praktische projecten tegen klimaatverandering

19 augustus 2005

Solar Generation aanwezig op het Solar Festival in Roermond


Amsterdam, Nederland -- Solar Generation start op 23 augustus met een tour langs hogescholen en universiteiten. Solar Generation, een initiatief van Greenpeace, biedt studenten de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan tegen klimaatverandering. Studenten kunnen een campagne beginnen voor het gebruik van duurzame energie in hun eigen omgeving. Bijvoorbeeld windmolens op het dak van hun universiteit of groene stroom in hun studentenwoning. De eerste school die Greenpeace aandoet, is de Hogeschool INHOLLAND in Alkmaar.

Solar Generation start op 23 augustus met een tour langs hogescholen en universiteiten. Solar Generation, een initiatief van Greenpeace, biedt studenten de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan tegen klimaatverandering. Studenten kunnen een campagne beginnen voor het gebruik van duurzame energie in hun eigen omgeving. Bijvoorbeeld windmolens op het dak van hun universiteit of groene stroom in hun studentenwoning. De eerste school die Greenpeace aandoet, is de Hogeschool INHOLLAND in Alkmaar.

Studenten kunnen tijdens de introductiemarkt van de Hogeschool INHOLLAND een drankje halen bij een frisdrankwagentje dat koelt op zonne-energie. Ook krijgen ze informatie over wat zij zelf praktisch kunnen doen tegen klimaatverandering. "Studenten gebruiken hun vaardigheden en enthousiasme om het klimaatprobleem aan te pakken," aldus Bernadette Leeuwangh, projectleider Solar Generation bij Greenpeace. "Ze steken de handen uit de mouwen en zorgen ervoor dat er in hun eigen schoolgebouw, huis, café of studentenvereniging duurzame energie verbruikt wordt."

Solar Generation organiseert dit najaar workshops door het hele land. Studenten leren daar hoe ze de overheid en het bedrijfsleven kunnen beïnvloeden. Ook leggen medewerkers van Greenpeace uit hoe groepen studenten hun universiteit of hogeschool een metamorfose kunnen geven naar duurzame energie. Solar Generation is naast Nederland ook actief in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, de VS, de Filippijnen, China, India, Japan en Mexico.

Het tempo waarin het klimaat verandert is zorgwekkend. De gevolgen zijn nu al merkbaar en dat neemt de komende jaren alleen maar toe. Ook in Nederland zal het door de stijgende zeespiegel en de verwachte toenemende neerslag steeds moeilijker worden om de voeten droog te houden. De Nederlandse overheid blinkt uit in het schrijven van rapporten en beleidsmaatregelen, maar doet volstrekt onvoldoende om klimaatverandering te stoppen. Met Solar Generation pakken studenten het klimaatprobleem actief aan.

De Solar Generation tour gaat de komende maanden verder langs steden als Delft en Utrecht. Informatie over het vervolg van deze tour en de workshops is te vinden op de nieuwe website www.solargeneration.nl. Ook kunnen studenten zich hier aanmelden voor de speciale nieuwsbrief.

Contact informatie


---

Voor meer informatie over Solar Generation en beeldmateriaal: Arja Helmig, Greenpeace Persvoorlichting, 06 2503 1014 Bernadette Leeuwangh, Projectleider Solar Generation, 06 1500 7405