Provincie Limburg

Provincie reserveert 28,4 miljoen voor projecten programmagemeenten Weer een stap dichter bij leefbare vitale kernen en buurten

Gedeputeerde Staten hebben de gemeenten Brunssum, Kerkrade, Landgraaf, Roermond, Sittard-Geleen, Venray en Weert onder voorwaarden subsidie toegezegd in het kader van de Meerjaren Ontwikkelingsprogrammas stedelijke vernieuwing. Het gaat hierbij om projecten die aansluiten bij het beleidsthema Vitale kernen en buurten. In totaal is 28,4 miljoen voor de projecten gereserveerd.

De genoemde gemeenten zijn in het kader van het stedelijk vernieuwingsbeleid aangewezen als programmagemeenten. Zij hebben elk een stedelijk vernieuwingsprogramma opgesteld waarmee ze in de periode 2005-2009 de leefbaarheid van de gemeente willen vergroten. Voor deze programmas krijgen de gemeenten van de Provincie op grond van de ISV-regeling (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) een projectsubsidie. De gemeente Brunssum krijgt 2.216.719,-, Kerkrade 4.982.407,-, Landgraaf 2.275.735,-, Roermond 5.821.098,-, Sittard-Geleen 9.251.553,-, Venray 1.289.642,- en Weert 2.653.584,-.

De gemeenten moeten de middelen besteden aan fysieke veranderingen aan de bestaande bebouwde omgeving. Bijvoorbeeld het realiseren van senioren- en zorgwoningen, het opknappen van bestaande woonwijken, het realiseren van sociaal maatschappelijke voorzieningen en het verbeteren van de kwaliteit en duurzaamheid van de leefomgeving. Roermond en Sittard-Geleen hebben extra subsidie ontvangen voor het opknappen van een aantal herstructureringswijken. Dit zijn wijken met een eenzijdige bevolkingssamenstelling, die veelal wordt veroorzaakt door een eenzijdige voorraad goedkope huurwoningen. Deze wijken hebben te kampen met een grote sociale problematiek als gevolg van hoge werkloosheid en veel criminaliteit.
Een belangrijk onderdeel van de ingediende projecten van de gemeenten gaat over het aanbieden van een goede mix van goedkope en dure woningen in diverse types, zowel in de koop- als de huursector. Daarbij wordt met name gefocust op starters, senioren en zorgbehoevenden. Uiteraard worden ook de woonomgeving, de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van belangrijke sociaal, maatschappelijke voorzieningen bij de planvorming betrokken.

24-8-2005 11:14