Rechtbank Leeuwarden


Verplaatsing witte woonark kan doorgaan

Om de verplaatsing van een witte woonark van 20 meter lengte mogelijk te maken, hebben burgemeester en wethouders van Leeuwarden een vergunning afgegeven voor een nieuwe ligplaats.

Deze vergunning wordt aangevochten door iemand die zegt eigenaar te zijn van de woonark, genaamd "Feniks". Hij heeft de rechter gevraagd om de vergunning te schorsen. In de uitspraak van 19 augustus 2005 wordt dit verzoek afgewezen. Volgens de bestuursrechter speelt de eigendomskwestie geen rol bij de verlening van de ligplaatsvergunning.

De kleur van de woonark is nog wel een punt van discussie. Volgens de gemeente kan de vergunninghouder volstaan met het overschilderen van de woonark in een "grijzere tint". Volgens de gemeente blijkt dit uit het advies van de welstandscommissie Hûs en Hiem. De rechter volgt de gemeente hierin niet, aangezien in het advies van Hûs en Hiem met geen woord over een "grijzere tint" wordt gerept. Volgens het beleid moet de woonark een "terughoudende kleur, passend bij de omgeving" hebben. De rechter vindt dat de gemeente hier nog terdege aandacht aan moet besteden, maar ziet hierin onvoldoende aanleiding om de vergunning te schorsen. De andere argumenten van de beweerdelijke eigenaar zijn door de rechter verworpen.

In een eerdere procedure had de rechter al zijn voorlopige oordeel gegeven dat verzoeker niet heeft kunnen aantonen dat hij eigenaar is van de "Feniks". Zie de uitspraak van 18 januari 2005, LJN: AU1377.

LJ Nummers

AU1374
AU1377

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 24 augustus 2005 Naar boven