Gemeente Nieuwegein

Datum 23 augustus 2005 Nummer 140

College benoemt leden Qualityteam Binnenstad Nieuwegein

Het college van Nieuwegein heeft de leden van het Qualityteam voor het project Binnenstad benoemd. Het Q-team is een onafhankelijke kwaliteitscommissie die samen met gemeente, deelnemende marktpartijen en ontwerpers / architecten werkt aan een goed verloop van de ingewikkelde en complexe ontwerpprocessen voor de Binnenstad. De primaire taak van het Q-team is het bevorderen en bewaken van de ruimtelijke, de stedenbouwkundige en de architectonische kwaliteit van de bebouwde en onbebouwde ruimte, de vormgevende aspecten van civieltechnische werken en infrastructuur alsmede de kwaliteit van de inrichting openbare ruimte inclusief de daarin te plaatsen (kunst) objecten. Een aantal van de leden van het Q-team had al zitting in het pre-Q-team dat tijdelijk was ingesteld om de voortgang van het project Binnenstad te garanderen. Het college is van mening dat zij er in is geslaagd een hoogwaardige bezetting van het Q-team te realiseren. Een bezetting die past bij de ambities van de gemeente voor de nieuwe Binnenstad.

De leden van het Q-team
Voor alle kandidaten geldt dat zij een zeer brede ervaring in het proces van stedelijke (her) ontwikkeling hebben en bekend zijn met de posities en rollen van verschillende partijen bij complexe processen. Betrokken kandidaten zijn bewust van hun eigen positie en rol als lid van het Q-team en adviseren en opereren nadrukkelijk vanuit een collegiale grondhouding. Voor alle leden, maar voor de voorzitter in het bijzonder, geldt tevens een bijzondere affiniteit met en gevoel voor politiek / bestuurlijke verhoudingen in dergelijke processen. Aan de voorzitter is tevens gevraagd om vanuit het proces van advisering en toetsing, een optimale relatie te onderhouden met uw college, het projectbureau en de marktpartijen. Het Q-team bestaat uit:

Mw. Dr. M.C. (Marijke) van Schendelen (voorzitter) Mevrouw Van Schendelen is zelfstandig adviseur, bekleed vele bestuurlijke functies en wordt o.a. gewaardeerd voor haar liaisonkwaliteiten. Daarnaast is ze betrokken bij een aantal strategisch ruimtelijke ontwikkelingen. Dhr. Drs. B. (Bert) van Meggelen

Bladnummer 2/3 Nummer 140

De heer Van Meggelen is directeur van bureau maatwerk. Bureau Maatwerk houdt zich met name bezig met stedelijke ontwikkeling en culturele planologie. Van Meggelen hecht een groot belang aan de integratie tussen beide, voor het laten ontstaan van een binnenstadsklimaat.
Dhr. Ir. P. (Peter) van Deelen
Dhr. Van Deelen is rayonarchitect van het PUWC en lid van verschillende welstand en monumentencommissies. Daarnaast is hij betrokken bij een groot aantal stedelijke projecten.
Dhr. Ir. M. (Michael) van Gessel
Dhr. Van Gessel is zelfstandig adviseur/landschapsarchitect en is tot 1997 directeur geweest van bureau B+B in Amsterdam. Momenteel is hij vooral werkzaam als adviseur en supervisor bij een grote verscheidenheid aan projecten. Dhr. B. (Ben) van Berkel (architect/directeur UN-Studio). Dhr. Van Berkel is directeur/oprichter van architectenbureau UN-Studio in Amsterdam. Als architect levert hij baanbrekende prestaties in binnen en buitenland. Van Berkel is hoogleraar in Frankfurt en heeft verschillende gastdocentschappen in Amerika.

Benoemingsduur
Bij projecten van een dergelijke omvang, complexiteit en looptijd is continuďteit van belang. De gemiddelde voorbereidingstijd om tot een definitief ontwerp te komen duurt 1 tot 1,5 jaar. De gemiddelde bouwtijd is circa 1,5 tot 2,5 jaar. Van ontwerp tot realisatie is dus vaak een periode van circa 3,5 jaar gemoeid. Aansluitend wordt dan de openbare ruimte aangelegd. In zÂŽn totaliteit is dus een periode van circa 4 jaar nodig om tot een volledige uitvoering te komen van delen van de binnenstad. Om de toetsing door het Q- team daarop te laten aansluiten is gekozen voor een benoemingsperiode van 4 jaar.

Waarom een Q-team
Op 17 januari 2005 heeft de gemeenteraad het `Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad' (OOB) vastgesteld. Het OOB is een complex en integraal planontwerp met ruimtelijke, functionele en financiële randvoorwaarden. Binnen de kaders van het OOB gaan bouwende opdrachtgevers (gemeente, marktpartijen, particulieren etc.) invulling geven aan de verschillende stedenbouwkundige, architectonische en civieltechnische opgaven. Daarbij is kwaliteit geen doel op zich. De opgave is om ambitie, programma en middelen te vertalen in realistische en haalbare planuitwerkingen. De deeluitwerkingen staan niet op zichzelf, maar moeten samen een Binnenstad maken die compact, compleet en comfortabel is. Dit is geen eenvoudige opgave. Het is gebruikelijk dat een dergelijk planproces gepaard gaat met spanning ten aanzien van belangen. Dit energieke proces loopt gedurende een lange periode en kan niet aan het toeval worden overgelaten. De vertaling naar definitieve stedenbouwkundige (deel)plannen, de uitwerking in

Bladnummer 3/3 Nummer 140

architectuur, de ontwerpen voor de inrichting van de openbare ruimte en de verschillende functies hangen nauw met elkaar samen. Om de centrale doelstelling gaandeweg niet uit het oog te verliezen, is naast een constante bewaking op het proces ook een constante bewaking op de kwaliteit van (architectonische) producten en selectie van ontwerpers noodzakelijk. Om deze kwaliteitsborging in goede banen te leiden is het Quality-team ingesteld. De instelling van een Quality-team (Q-team) vind haar grondslag in het IOB en het OOB.

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl

Persbericht

Contactpersoon Frank Roodenburg Telefoon (030) 607 12 43 Fax (030) 601 37 20 E-mail f.roodenburg@nieuwegein.nl


---- --