Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR)

Rwzi Amsterdam Zuid buiten bedrijf gesteld

De rioolwaterzuiveringsinrichting (rwzi) Amsterdam Zuid is door Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) buiten bedrijf gesteld. Na zeventig jaar is er een eind gekomen aan het zuiveren van rioolwater aan de Spaklerweg. Het buiten bedrijf stellen van de rwzi Amsterdam Zuid is mogelijk door de succesvolle opstart van de nieuwe rwzi Amsterdam West die in het Westelijk Havengebied wordt gebouwd. Het daarvoor noodzakelijke omschakelen van een groot deel van het aanvoerstelsel is zonder noemenswaardige problemen verlopen.

De eerste fase van de rwzi Amsterdam Zuid aan de Spaklerweg stamt uit 1937, toen nog midden in het weiland. In latere jaren is de rwzi verschillende malen uitgebreid en verbouwd. De stad rukte steeds verder op en midden jaren zeventig lag de rwzi midden in de bebouwde omgeving. In 1995 betrok DWR een kantoorpand dat gedeeltelijk was gerealiseerd in de voormalige slibgistingstanks van de zuivering, die kort daarvoor buiten bedrijf waren gesteld. Eind jaren negentig groeide het besef dat voor de zuivering Oost op het Zeeburgereiland, en ook die in Zuid, een andere locatie gezocht moest worden. Deze werd gevonden in het Westelijk Havengebied, waar de afgelopen twee jaar is gebouwd aan de nieuwe rwzi Amsterdam West. Voor de locatie van de voormalige rwzi Amsterdam Zuid ontwikkelt de gemeente Amsterdam plannen die aansluiten bij de primaire functies van het gebied.

De nieuwe rwzi Amsterdam West vervangt op termijn ook de bestaande rwzi op Zeeburg. Om het afvalwater naar de nieuwe zuivering te pompen is de afgelopen jaren een aanvoerstelsel aangelegd dat bestaat uit twee persleidingen, één vanaf Zeeburg via Noord en één vanaf de Spaklerweg via Zuid en West. De zuidelijke persleiding is in de afgelopen weken zonder noemenswaardige problemen in gebruik genomen waardoor ongeveer 30% van het Amsterdamse rioolwater nu op de nieuwe zuivering Amsterdam West wordt gezuiverd.

De uitbedrijfname van de rwzi Amsterdam Oost, op het eiland Zeeburg, was voorzien aan het eind van dit jaar. Door de lekkage die is ontstaan in de buis die onder het IJ is doorgeboord zal de volledige uitbedrijfname van de rwzi Amsterdam Oost naar alle waarschijnlijkheid met enkele maanden worden vertraagd. Met man en macht wordt gewerkt om de effecten van die vertraging tot een minimum te beperken.

De bouw van de nieuwe zuivering in het Westelijk Havengebied en de aanleg van het aanvoerstelsel staan bekend als 'Project A4' dat DWR uitvoert in opdracht van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.

================