Gemeente Hoogeveen

24 augustus 2005
Rekenkamercommissie toetst de gemeentelijke omnibusenquête De gemeente Hoogeveen voert jaarlijks de omnibusenquête uit. Ongeveer 1500 inwoners ontvangen in december een enquêteformulier en gemiddeld wordt deze door zoân 55% ingevuld. De gemeente wil met de omnibusenquête zicht krijgen op het succes van het gemeentelijk beleid en handelen en extra informatie krijgen over de kwaliteiten van de wijken, de dorpen en het stadscentrum in de beleving van de inwoners.

In de praktijk betekent dit dat de omnibusenquête door het ambtelijk apparaat, het college en de gemeenteraad wordt gehanteerd, om de mening van de burger te gebruiken bij het nemen van beslissingen. De rekenkamercommissie vraagt zich af of en in hoeverre dit gerechtvaardigd is.

Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden zal de rekenkamercommissie onder andere een antwoord zoeken op de volgende vragen:
* Sluiten de vragen aan bij de doelstellingen van de omnibusenquête?

* Zijn de vragen op een juiste wijze geformuleerd?
* Maken de antwoorden bij de meerkeuzevragen een juiste beoordeling mogelijk?

* Is het aantal respondenten groot genoeg om op deze wijze per wijk te kunnen rapporteren?

* Zijn de uitkomsten representatief voor de inwoners?
* Zijn de verschillen die gevonden worden ook significant?

De rekenkamercommissie streeft er naar nog dit jaar met de resultaten van het onderzoek naar buiten te komen.

De rekenkamercommissie van Hoogeveen is in juni 2003 door de gemeenteraad benoemd en heeft in het afgelopen voorjaar haar eerste rapport gepubliceerd. Hierin deed zij verslag over het onderzoek naar de nut en noodzaak van de inhuur van externe adviseurs en arbeidskrachten door de gemeente Hoogeveen.

Met de rekenkamercommissie heeft de gemeenteraad een instrument om nog beter zijn controlerende taak uit te voeren. Daarnaast heeft de rekenkamercommissie als taak het vergroten van de transparantie over het gevoerde bestuur richting de burgers. Om deze zaken te bereiken kan de rekenkamercommissie onderzoek doen naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het door de gemeente gevoerde bestuur.