Provincie Utrecht

Provincie Utrecht stimuleert ontwikkeling van `zorg op afstand'

24-8-2005 -

Woerden/Zegveld, Soest en stad Utrecht eerste pilots

Mensen met een zorgvraag langer thuis laten wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving. Dat is het doel van het project `Toekomst Thuis' dat door de Provincie Utrecht is geïnitieerd. Op 31 augustus tekent gedeputeerde mevrouw Kamp van de Provincie Utrecht een intentieverklaring met diverse Utrechtse zorgaanbieders en woningcorporaties.

Moderne technologieën, bekend onder de naam Domotica, maken zorg op afstand steeds beter mogelijk. In de simpelste vorm gaat het om personenalarmering, waarbij de cliënt een alarmknop bij zich draagt en in geval van nood direct contact kan maken met een alarmcentrale. Technisch gezien is nu echter al veel meer mogelijk. Bijvoorbeeld contact van de klant met een verpleegkundige via het TV-scherm in combinatie met de telefoon, een `goedemorgen-service', of het automatisch openen van de voordeur zodat een hulpverlener in noodsituaties naar binnen kan. Door persoonlijk contact tussen hulpverlener en klant via een beeldscherm kan makkelijker worden ingespeeld op vragen of op een noodsituatie. Het vinden van de juiste combinatie van de technologie en de zorg is de kernvraag bij de invoering van Domotica. Die komt, ondanks de technische mogelijkheden, nog maar moeizaam van de grond. De Provincie Utrecht wil zorgaanbieders en woningcorporaties hierbij ondersteunen en op die manier een forse impuls geven aan de invoering van domotica in Utrecht.

Samenwerking
Er zullen in ieder geval drie projecten starten; in de stad Utrecht, in Soest en in Woerden/Zegveld. Het gaat per project steeds om een samenwerkingsverband van een zorgaanbieder met een woningcorporatie; Portaal Utrecht samen met Aveant (stad Utrecht) , Portaal Eemland met Amant (Soest) en Stichting Vierstroom Zorggroep met Stichting Woonbelangen Weidegebied (Woerden/Zegveld). In de intentieovereenkomst hebben de provincie en deze zes organisaties afgesproken om er alles aan te doen om de ambitieuze plannen tot een succes te maken. Daarnaast zijn nog twee soortgelijke initiatieven uitgenodigd hun projectplan verder uit te werken: de IJsselsteinse Woningbouwvereniging met Axion en Vitras Thuiszorg, en ZUWE (Zorggroep Utrecht West) met de woningcorporaties SGBB en Westhoek Wonen. In december wordt bepaald of deze initiatieven worden toegevoegd aan de reeds participerende projecten.
De komende maanden zullen de partners met elkaar nagaan welk soort domotica gewenst is en de verdere voorbereidingen treffen. In december worden vervolgens nadere samenwerkingsafspraken gemaakt. De daadwerkelijke uitvoering start medio 2006. In totaal worden 200 tot 250 klanten met domotica ondersteund.
De bijdrage van de Provincie bestaat eruit dat een extern projectleider de projecten ondersteunt bij de uitwerking van de vraagstukken en de invoeringsplannen. Voor de invoering stelt de provincie een financiële bijdrage beschikbaar.

Kennisuitwisseling
Onderdeel van de samenwerkingsafspraken met de provincie is dat de participanten in het project hun opgedane ervaringen beschikbaar stellen voor andere organisaties. De zo bewerkstelligde kennisuitwisseling- moet er toe bijdragen dat `zorg op afstand' met behulp van domotica voor een grote groep zorgvragers in de Provincie Utrecht beschikbaar komt, zodat zij zo lang mogelijk op een prettige manier in de eigen omgeving kunnen blijven wonen.

Meer informatie: Angeniet Gillissen, telefoon (030) 258 21 53

Laatst gewijzigd op 24-08-2005. Paginabeheer: Angeniet Gillissen