Wageningen Universiteit

Persbericht

24 augustus 2005, nr. 060

Keuzegids zet Wageningen Universiteit op eerste plaats

In de Keuzegids Hoger Onderwijs die binnenkort uitkomt prijkt Wageningen Universiteit bij, zowel de Bachelors als de Masteropleidingen, op de eerste plaats. De ranglijst die voor een belangrijk deel is gebaseerd op het oordeel van de studenten over hun onderwijs en hun studieomgeving wordt elk jaar opgesteld door het centrum voor Hoger Onderwijs Informatie Choice.

Bij de studentenoordelen scoort Wageningen Universiteit 7,15 punten op een schaal van tien, waar het landelijk gemiddelde 6,95 bedraagt. Er is ook een ranglijst voor de Masteropleidingen van de Nederlandse universiteiten en ook hier staat Wageningen Universiteit, met 7,06 op de eerste plaats. Het Nederlands gemiddelde bedraagt hier 6,58.

Met name op het terrein van de keuzeruimte voor studenten springt Wageningen (8 punten) eruit. De mogelijkheid van studenten om in belangrijke mate hun eigen studiepakketten samen te stellen behoort al jaren tot de zeer gewaardeerde elementen van de Wageningse studie. Het zorgt er mede voor dat de studenten in technisch georiënteerde studies zich ook kunnen bekwamen in sociaal-economische vakken en omgekeerd dat studenten in de sociaal-economische opleidingen kennis opdoen van de technische wetenschappen. Deze benadering ligt ten grondslag aan de brede oriëntatie van Wageningse afgestudeerden. Dit is overigens ook terug te vinden in de score voor de voorbereiding op een latere loopbaan, waar Wageningen Universiteit ook het hoogste scoort.

Het oordeel over de universiteitsgebouwen van de universiteit is ten opzichte van de andere universiteiten heel behoorlijk, maar behoort tot een van de drie scores onder de zeven. In het studiejaar 2006-2007 worden de eerste gebouwen uit het omvangrijke nieuwbouwproject van Wageningen Universiteit en Researchcentrum opgeleverd. In het nieuwe onderwijsgebouw dat onderdeel is van deze nieuwbouw is zorgvuldig rekening gehouden met de eisen en wensen die studenten aan hun onderwijsomgeving stellen.
Traditiegetrouw worden ook de faciliteiten die studenten van Wageningen naast hun studie kunnen benutten goed beoordeeld. Vooral de sportvoorzieningen en de ruime huisvestingsmogelijkheden zijn uniek in Nederland.

Wageningen Universiteit doet het al jaren goed in de rankings van de keuzegids hoger onderwijs en voelt de eerste plaats die haar dit jaar is toegekend als een stimulans om het onderwijs te blijven verbeteren. Eerder al dit jaar werd de zogenaamde ECTS-erkenning van de Europese Unie verkregen, waardoor de Wageningse studieprogrammas officieel vergelijkbaar zijn met die aan andere Europese universiteiten. Zij is daarmee de eerste hoger onderwijsinstelling in Nederland die dit kwaliteitslabel mag voeren. Het European Credit Transfer and Accumulation System label mag gevoerd worden door instellingen die voor hun hele onderwijsprogramma het Europese (ECTS) studiepuntensysteem consequent en transparant hanteren. Het garandeert de kwaliteit van het studieprogramma. Deskundigen in de hoger onderwijswereld zien het label als een prestigieuze erkenning van het internationale karakter van een onderwijsinstituut.