Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 24 augustus 2005

Maatregelen tegen uitbraak vogelpest bij Stadsboerderij De Hout

Bezoekers aan de Stadsboerderij De Hout die in contact staan met commerciële pluimveehouderijen wordt dringend verzocht vanaf heden het terrein van de Stadsboerderij in de Alkmaarderhout niet meer te betreden.

Dat volgt uit de maatregelen die landelijk worden genomen ter voorkoming van de vogelpest. Sinds 22 augustus 2005 zijn commerciële pluimveehouders verplicht hun pluimvee op te hokken. Stadsboerderij De Hout hoeft het pluimvee dat op haar terrein rondloopt niet op te hokken omdat zij valt onder de categorie van hobbydierhouders. Wel heeft de gemeente Alkmaar besloten de duiven van de Stadsboerderij die overdag vrij rondvliegen tijdelijk op te hokken. Voor de andere vogels, zoals de fazanten, pauwen en siervogels in de volière zijn preventieve maatregelen niet nodig.

Eigenaren van sierpluimvee en fazanten hoeven hun dieren niet op te hokken omdat, zoals tijdens de vogelpest ('Aviaire Influenza')-crisis uit 2003 bleek, het ophokken van deze categorie dieren tot grote problemen met het dierenwelzijn leidt. Loopvogels hoeven ook niet te worden opgehokt. Er zijn heel weinig loopvogels in Nederland. Het risico van verspreiding van het virus door deze dieren is klein en ook voor deze dieren geldt dat het ophokken tot grote welzijnsproblemen kan leiden.

Met deze maatregelen volgt de gemeente het dringende advies op van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid aan hobbydierhouders om pluimvee zo min mogelijk in contact te laten komen met wilde vogels en om daarnaast ook andere hygiënische maatregelen in acht te nemen. Het college van B&W meent dat de gemeente Alkmaar als onderdeel van de overheid een voorbeeldfunctie vervult onder de hobbydierhouders.

Meer informatie: afdeling Communicatie, Inge Jonker, (072) 548 89 90