VVD



Nieuws

22 aug 2005 - 'Blijvende focus op mensenrechten
in Iran'

VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen wil dat er een blijvende focus blijft vanuit Europa op de mensenrechten in Iran. Hij reageert hiermee op het nieuws dat daar twee homoseksuele mannen tot de strop zijn veroordeeld.

Van Baalen heeft middels schriftelijke vragen zijn zorgen geuit over de broze mensenrechten onder het Iraanse regime. Vooral de rechten van homo's en lesbiennes worden met voeten getreden. Het aantal openbare terechtstellingen van homoseksuelen in Iran onder het regime van de Islamitische Republiek ligt vermoedelijk rond de vierduizend. Van Baalen pleit voor concrete maatregelen vanaf de zijde van de Nederlandse regering om deze en toekomstige executies te voorkomen.

Vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken inzake openbare terechtstellingen van homoseksuelen in Iran

Ingediend 19 augustus 2005

1. Bent u bekend met het bericht dat er in Iran opnieuw twee homoseksuele mannen ter door veroordeeld zijn en op 28 augustus 2005 in het openbaar terecht zullen worden gesteld? *

2. Klopt dit bericht en kunt u tevens bevestigen dat er sinds Iran de Islamitische Republiek uitriep meer dan 4000 homo's en lesbiennes zijn omgebracht?

3. In hoeverre geven Nederland en de Europese Unie prioriteit aan deze en andere zeer ernstige schendingen van de mensenrechten in Iran of is deze kwestie ondergeschikt aan de onderhandelingen over de nucleaire ambities van Iran?

4. Bent U bereid, naast het bevorderen van de vrije, op Iran gerichte media (amendement-Karimi-Van Baalen (kamerstuk 29800V, nr. 14); motie-Van Baalen-Karimi (kamerstuk 29800V, 116)), in internationaal kader, politieke en/of economische maatregelen tegen Iran te overwegen ten einde de voorgenomen executies te voorkomen en de situatie van homoseksuelen te verbeteren? Welke concrete maatregelen worden er reeds nu genomen?

5. Kunt u aangeven wat de recente verkiezingsuitslag heeft betekend voor de al zeer slechte situatie van de mensenrechten in Iran? Bent u bereid volgend jaar een uitgebreide rapportage aan de Kamer te sturen over de ontwikkelingen op mensenrechtengebied in het eerste jaar van de nieuwe regering in Iran?

*Zie o.a. Het Parool, 16-8-2005