Gemeente Den Haag

augustus 2005
Haagse scholen beloond voor positief onderwijsklimaat (22 augustus)

Woensdag 24 augustus 2005 overhandigt CDA-raadslid Brigit Homan namens wethouder Klijnsma van Volksgezondheid het certificaat 'Taakspel' aan negentien medewerkers van vijf Haagse basisscholen. Leerlingen leren via Taakspel zich beter aan klassenregels te houden. Scholen proberen zo beginnend probleemgedrag aan te pakken en te voorkomen.

De medewerkers die een certificaat krijgen werken bij De Fontein (Escamp), De Meerpaal (Scheveningen), Da Costaschool (locatie Centrum), De Notenkraker (Ypenburg) en de Elout van Soeterwoudeschool (Segbroek). De negentien medewerkers hebben trainingen gevolgd en het spel 60 tot 70 keer gespeeld in het afgelopen schooljaar.

Taakspel is onderdeel van het landelijke 'Spelregelproject'. Doel van het project is het tijdig aanpakken en voorkomen van problemen bij leerlingen. Het project wordt uitgevoerd op 32 scholen in Nederland en volgt de ontwikkeling van kinderen tijdens hun hele basisschoolperiode. Uit landelijk onderzoek blijkt dat Taakspel heel goed werkt bij de aanpak van probleemgedrag. Het kaartenspel helpt voorkomen dat kinderen regels overschrijden en stimuleert een positieve sfeer in de klas.

In september 2005 starten de vijf scholen opnieuw met Taakspel in de groepen 3 en 4. De Deltaschool (Centrum) en de Rosa basisschool (Escamp) starten dan ook in groep 3. De uitvoering van Taakspel in Den Haag wordt gefinancierd door Fonds 1818 en de gemeente Den Haag.