HBO-Raad

Reactie HBO-raad op advies AWT
Erkenning belang onderzoek hogescholen 24-08-2005

De HBO-raad onderschrijft het vandaag gepubliceerde advies van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) "Ontwerp en ontwikkeling" (download) over de functie en plaats van onderzoek aan hogescholen. Het advies benadrukt het belang hogescholen de taak te geven meer onderzoeksactiviteiten te ontplooien. Om deze ontwikkeling te stimuleren geeft de AWT aan om hiervoor aparte subsidieprogrammaâs in het leven te roepen.

Hogescholen leveren een belangrijke bijdrage aan kennisoverdracht en kennisontwikkeling. Met hun onderwijs en onderzoek zorgen zij bovendien voor de versterking van de innovatiekracht van bedrijven en instellingen. Met name voor het mkb in de regio ontwikkelt de hogeschool zich steeds meer tot een belangrijke leverancier van kennis en van hoger opgeleiden. De komst van lectoren en hun onderzoek heeft deze ontwikkeling een impuls gegeven. Het is belangrijk te investeren in onderzoek dat bijdraagt aan de groei van de economie.

Het advies van de AWT is ook in lijn met het recent verschenen actieplan âOppakken, aanpakken en doorpakkenâ van het Innovatieplatform (IP). In dit plan onderstreept het IP het belang van de bijdrage van lectoren en hun onderzoek aan de gewenste innovatie in het mkb.

Het rapport van de door staatssecretaris Rutte ingestelde internationale commissie Abrahamsen erkent eveneens het belang van toegepast onderzoek voor de ontwikkeling van de beroepspraktijk. Een versterking van het toegepaste onderzoek is nodig. Tegelijkertijd spreekt de commissie haar verbazing uit over de geringe omvang van het budget (2% van het totaal) van hogescholen voor toegepast onderzoek.