Nederlandse Vereniging van Journalisten

Reorganisatie Hilversum
(22 augustus 2005)

De NVJ is met diverse omroepen in gesprek naar aanleiding van aangekondigde reorganisaties.

Wereldomroep
Zo gaat de Wereldomroep de reorganisatie die een paar jaar geleden is doorgevoerd verder optimaliseren. Dat ook hierbij arbeidsplaatsen verloren zullen gaan lijkt onvermijdelijk. Binnenkort zal overleg starten over het sociaal plan.

TROS
Met de directie van de TROS zijn dergelijke gesprekken al gestart. Naar aanleiding van een rapport uitgebracht door een consultingbureau is de TROS van plan om 45 arbeidsplaatsen te schrappen. Dat is bijna een kwart van het huidige personeelsbestand. Woensdag 24 augustus gaan NVJ en de vakbonden met de leden praten over de voorgestelde sociale begeleidingsregeling.

AVRO
Ook bij de AVRO staat een reorganisatie op stapel. Ook hier heeft een consultingbureau efficiencymaatregelen voorgesteld. Begin september zal het personeel horen wat de gevolgen van de voorgenomen reorganisatie zal zijn. Naar aanleiding van de plannen gaat de NVJ een ledenbijeenkomst organiseren.

NMO
De NMO is de helft van haar zendtijd kwijtgeraakt. daarmee zal ook een substantieel deel van het budget wegvallen. Gesprekken met de directie over de sociale begeleidingsregeling zijn ook hier gestart. Met de leden worden ook gesprekken gevoerd.

Freelance jaren / ouderenregeling
Het is nu uiterst onzeker of de NVJ met TROS, AVRO en NMO tot overeenstemming kan worden gekomen over sociale begeleidingsregelingen. "Uitgangspunt bij deze omroepen is de sociale begeleidingsregeling zoals deze is toegepast bij EO/PO", aldus NVJ Omroepsecretaris Marc Visch. "En juist die regeling heeft de NVJ niet getekend. Grootste bezwaren zijn dat er onvoldoende of geen aandacht is voor gemaakte freelancejaren en jaren gemaakt bij andere publieke omroepen. Maar ook met de ouderenregeling kunnen wij niet uit de voeten. Pas als deze bezwaren weggenomen worden, kunnen wij ook tekenen voor de sociale begeleidingsregeling." Bij de Wereldomroep is bij de reorganisatie een paar jaar geleden een eigen sociaal plan afgesloten. Het voornemen is om deze regeling voort te zetten.