Gemeente Heerlen

Persbericht

Reactie Heerlen en Parkstad Limburg op voorontwerp versnellingsagenda Provincie: "Heerlen en Parkstad Limburg bron én Campus van (Nieuwe) Energie"

Begin juli heeft de provincie het voorontwerp van de versnellingsagenda : "Limburg op weg naar 2012" gepresenteerd in het Glaspaleis in Heerlen. Gevraagd is aan de gemeenten en maatschappelijke partijen om met de provincie in discussie te gaan over dit voorontwerp. Gemeente Heerlen en Parkstad Limburg komen tot de conclusie dat potentie en mogelijkheden van deze regio onvoldoende benoemd, gepositioneerd en dus uitgebuit worden in het voorontwerp. In hun reactie geven zij aan wat deze potentie is, welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn en hoe deze passen in de provinciale versnellingsagenda.

Zoals Venlo en omgeving zijn "Agro-food/nutrition Campus " heeft, Sittard zijn "Chemie Campus " en het gebied rondom het Academisch Ziekenhuis in Maastricht in de versnellingsagenda wordt gepositioneerd als "Campus Health Care en Cure", zo zien Heerlen en Parkstad Limburg zich met hun potentie en ontwikkelingen op het gebied van nieuwe energie als "Campus Nieuwe Energie".

Heerlen en Parkstad Limburg zijn onlosmakelijk verbonden aan het thema energie. De mijnen gaven de regio in de 20e eeuw een enorme impuls en maakten van de regio het grootste stedelijke gebied van Limburg. In de 21e eeuw ligt de nadruk op de innovatie, productie en toepassingsmogelijkheden van milieuvriendelijke brandstoffen (zon, wind, waterkracht, waterstof, etc). De overgang naar deze "nieuwe energie" is in volle gang en zal de komende jaren een grote impuls betekenen voor deze regio met een uitstraling naar de gehele Eindhoven-Leuven-Aken Triangle (ELAT). Dit is nog eens onderstreept in de in maart 2005 door Nederland en Nordrhein-Westfalen ondertekende "Joint Declaration of Intent".

Samen met de voornaamste kennisinstellingen in de omgeving en het steeds groeiend aantal ontwikkel- en productiebedrijven op het gebied van deze "nieuwe energie"gaan Heerlen en Parkstad Limburg de "Campus Nieuwe Energie" invullen. De kern van deze campus ligt op het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis met de ambitie om daar in nauwe samenwerking met Senter-Novem, ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland), VITO (Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek), en het Forschungszentrum Jülich een grensoverschrijdend innovatie- en onderzoekscluster te vestigen dat zich kan ontwikkelen tot het European Joint Research Center New Energy. De ontwikkelingen blijven zeker niet beperkt tot het gebied Avantis. Verwacht wordt, gezien de enorme potentie en uitstraling van dit thema, dat dit leidt tot banen, bedrijvigheid en innovatie in de hele Technologische Topregio.

In een Technologische Topregio is energie van levensbelang en daarom zal vanuit de Campus, door bedrijven en energie-gerelateerde instellingen, nadrukkelijk gezocht worden naar samenwerkingsverbanden ook met andere campussen om de toepassing van de nieuwe technieken en producten zo breed mogelijk ten gunste van de hele ELAT (Eindhoven-Leuven-Aken-Triangle) te laten komen. Een nauwe samenwerking met de Chemie Campus ligt voor de hand.

Daarbij zijn juist de kruisverbanden tussen Campussen onderling en met buitenlandse partners de echte katalysator voor innovatie. Door verschillende specialisaties te verbinden ontstaat de kans om tot nieuwe producten, processen en toepassingen te komen. Vanuit de Campus-gedachte betekent dit dat elke Campus een kern heeft maar geen omheining kent. De Zorgvallei Parkstad is een goed voorbeeld hiervan: het is een krachtige "Care"-aanvulling op de Campus Health Care en Cure die in Maastricht zijn kern heeft.

Heerlen en Parkstad Limburg willen daarnaast invulling geven aan diverse cluster- en projectonderdelen van de provinciale versnellingsagenda door onder andere samen met een aantal partners een superbreedband te ontwikkelen (Isidoor), en de panklare plannen op het gebied van educatie en specifiek voor het op ondernemersschap gericht onderwijs uit te gaan voeren. En verder wordt het WTC als invulling van grensoverschrijdende verbindingen genoemd.

HEERLEN, 24 augustus 2005

Nadere informatie/vragen:
Gemeente Heerlen, Concernstaf Communicatie
Lysbeth den Dulk
(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------

e r s


---- --