Gemeente Utrecht


Beantwoording vragen over uitbreiding gratis nachtopvang wao-ers

2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
77 Vragen van mevrouw drs. M.C. Mos
(ingekomen 21 juli 2005)


Mensen die dak- en thuisloos zijn ontvangen in Utrecht slechts een halve uitkering (55% van de bijstandsnorm). Voor de woontoeslag komen zij niet in aanmerking. In plaats daarvan krijgen zij een garantiestelling om 19 nachten te slapen in de nachtopvang. Deze garantiestelling kan gezien worden als een toeslag voor het wonen in natura. Dak- en thuislozen met een kleine WAO-uitkering die even hoog is als de dak- en thuislozen uitkering van de gemeente Utrecht komen niet voor deze garantiestelling in aanmerking.
Dit verbaast GroenLinks. De gemeente heeft ingevolge de welzijnswet de verplichting om te voorzien in opvang (bed, bad, brood en begeleiding) voor mensen die dak- en thuisloos zijn. Redelijk zou zijn om alle dak- en thuislozen met een lage uitkering in aanmerking te laten komen voor de 19 nachtenregeling. Of de uitkering nu door de gemeente wordt verstrekt of door het UWV, de uitkering is te laag om de nachtopvang te kunnen betalen. De gemeente lijkt bij de garantiestelling een onterecht onderscheid te maken tussen mensen met een uitkering van gemeentewege en mensen met een uitkering vanuit de WAO.

Dit leidt bij de fractie van GroenLinks tot de volgende vragen:
1. Klopt het dat Utrechtse dak- en thuislozen met een WAO-uitkering, waarvan het maandbedrag gelijk is aan de gemeentelijke dak- en thuislozenuitkering, niet in aanmerking komen voor een garantiestelling voor de nacht?
2. Is het college het met GroenLinks eens dat het redelijk is om alle dak- en thuislozen met een uitkering op maximaal 55% van de bijstandsnorm in aanmerking te laten komen voor de garantiestelling voor de nacht? Zo ja, is het college bereid om dak- en thuislozen met een lage WAO-uitkering voortaan ook in aanmerking te laten komen voor de 19 nachten regeling?


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 23 augustus 2005)

1. Alleen klanten van SoZaWe, dus mensen met een daklozenuitkering of een aanvulling op de WAO-uitkering tot het niveau van een daklozenuitkering, ontvangen nu een garantstelling voor de gratis nachtopvang.
2. Wij zijn bereid om ook klanten met een WAO-uitkering tot 55% van de WWB uitkering een garantstelling te bieden. Omdat deze groep niet bij SoZaWe in het klantenbestand daklozen voorkomt, zal de uitbreiding op de uitvoeringsaspecten nader bekeken worden. U wordt daarover geïnformeerd.


---- --