FNV

`Zoet' van kabinet maakt nog geen indruk op Heerts

De FNV is niet onder de indruk van de kabinetsplannen om de koopkracht van burgers in 2006 te verbeteren. De regering maakt goede sier met premies die door werknemers en werkgevers zijn opgebracht. "Natuurlijk kan de WW-premie omlaag. Die was sowieso te hoog vastgesteld", reageert Ton Heerts, de vice-voorzitter van de FNV, woensdag in FNV e-Magazine.

Heerts wijst erop dat er in de afgelopen jaren zoveel WAO- en WW-premies zijn geheven dat er nu een enorme reserve van ruim tien miljard is opgebouwd. "In juni wees het UWV de minister erop dat zelfs met een hogere afname van WW-uitkeringen in 2005 de premie nog te hoog is vastgesteld. Bovendien is het aantal WAO-uitkeringen omlaag gegaan en dat is dankzij het werk van de sociale partners. Het kabinet deelt dus niet echt een cadeau uit."

Ook over de honderd miljoen euro die minister De Geus voor kinderopvang ter beschikking stelt, is Heerts niet enthousiast. "Eerst voeren ze een nieuwe, door ons niet gewenste, wet in. Vervolgens bezuinigen ze op de kinderopvang, wat in totaal een koopkrachtschade van tweehonderd miljoen heeft veroorzaakt. En dan moeten we blij zijn als De Geus zegt dat hij met honderd miljoen een gebaar maakt? Zo'n 10 procent van de crèches gaat er al aan. Dat is vernietiging van de bestaande opvang."

Heerts vindt ook dat het kabinet op dit moment nog te weinig rekening houdt met het concrete effect van de lokale lasten op de koopkracht. Bovendien is de uitwerking van de mogelijke verschuiving van de pensioenpremies en het nieuwe zorgstelsel nog onduidelijk. "Kortom: eerst zien, dan geloven."

In het televisieprogramma Nova eiste Heerts dinsdagavond een serieuze verbetering van de koopkracht. Volgens hem zijn de maatregelen voor een `zoet 2006' die nu in de media worden gelanceerd, slechts lapmiddelen. "Het kabinet heeft gezegd `twee jaren zuur en dan het zoet'. Maar dat moeten we eerst nog maar zien. Dan moet het niet zijn van `je houdt ongeveer hetzelfde', dan moet er wel wat meer gebeuren."

Daarom is de FNV bijvoorbeeld benieuwd wat de burgers gecompenseerd krijgen voor de hogere kosten in de zorg? Heerts vroeg in Nova nadrukkelijk om aandacht voor de koopkracht van de minima door een snel herstel van de koppeling. "Dat zoet moet het kabinet nu maar waarmaken. Eerst zien, dan geloven."