Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Afdeling Communicatie

Persbericht Postbus 11563 2502 AN Den Haag Ons kenmerk 2005/3381 Prinses Beatrixlaan 82 Datum 24 augustus 2005 2595 AL Den Haag Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

Certificering vakbekwaamheid vuurwerk
Actieve rol Kiwa in krimpende markt

Kiwa vervult haar rol als certificerende instantie op het gebied van vakbekwaamheid vuurwerk naar behoren. Dit concludeert de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag verschenen rapport Vuurwerk meester. Een onderzoek naar de certificering van vakbe- kwaamheid vuurwerk.

Wie professioneel vuurwerk afsteekt, moet beschikken over een geldig certificaat vakbe- kwaamheid vuurwerk. De houder van een certificaat moet in staat zijn een evenement zonder risico's voor zichzelf en het publiek te verzorgen. Wie voor een certificaat in aanmerking wil komen moet een erkende opleiding volgen, ervaring hebben en zijn kennis en vaardigheden onderhouden. Kiwa Certificatie en Keuringen NV verstrekt als enige deze certificaten. IWI stelt vast dat Kiwa aan de voorwaarden voldoet die de minister van SZW stelt.

De inspectie ziet wel ontwikkelingen die afbreuk kunnen doen aan de werking van de verplich- te certificering van vakbekwaamheid en vuurwerk. De markt is verzadigd, er worden nagenoeg geen certificaten meer afgegeven en de opleiding ligt stil. Een smalle basis voor Kiwa om een uitgebreid kwaliteitssysteem te onderhouden. In 2004 werd bij zo'n 800 evenementen professi- oneel vuurwerk afgestoken. Hierbij zijn ongeveer 140 certificaathouders betrokken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie is gebleken dat afstekers van vuurwerk onvoldoende risicobesef hebben en nog wel eens in gebreke blijven in het gebruik van persoonlijke be- schermingsmiddelen. Daardoor wordt een belangrijk doel van verplichte certificering niet be- reikt. Kiwa is bereid een rol te spelen bij de handhaving en zal deelnemen aan een te starten proef met `privaat toezicht'.

IWI beoordeelt de informatie die Kiwa jaarlijks over haar werkzaamheden op het gebied van de certificering van vakbekwaamheid vuurwerk aan de minister levert. Daarnaast doet IWI onder- zoek om het werkveld en mogelijke risico's in kaart te brengen. IWI houdt toezicht op de certi- ficatie- en keuringsinstellingen in het kader van de Arbeidsomstandighedenwet en Warenwet.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Dorine Draaisma (070 304 47 23 of 06 205 22 947). Het rapport Vuurwerk meester. Een onderzoek naar de certificering van vak- bekwaamheid vuurwerk kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie (070 304 47 63). Rapport en persbericht zijn ook beschikbaar op www.iwiweb.nl.

De Inspectie en Inkomen (IWI) draagt door haar oordelen bij aan het doeltreffend functioneren van het stelsel van werk en inkomen. IWI is de onafhankelijke toezichthouder voor de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.