Groen!

Brussel, 24 augustus 2005

Groen! wil debat in Vlaams parlement over aankoop Suez-aandelen door gemeenten: Groen! verwerpt Di Rupo-Mestrallet deal rond Electrabel

Groen! roept de Vlaamse gemeenten op hun Electrabel-aandelen niet in te ruilen voor aandelen in het Franse Suez. Dergelijke stap, duidelijk ingegeven door PS-voorzitter Elio Di Rupo, is dramatisch voor de elektriciteitsverbruiker. Suez, dat in commerciële avonturen in Latijns-Amerika de voorbije jaren honderden miljoenen euro verloor, gaat de Vlaamse gemeenten en politici permanent kunnen gijzelen indien ze toetreden tot haar aandeelhouderschap. Groen! roept de Vlaamse gemeentebesturen op tot participatie in de distributienetwerken in plaats van te kiezen voor enkele aandelen-Suez. Groen! vraagt vandaag nog een vervroegd debat in het Vlaamse parlement, volgende week. Groen! roept de Vlaamse gemeentebesturen op niet in te gaan op de mogelijkheid om de Electrabelaandelen in te ruilen voor aandelen in het Franse Suez. Volgens Groen! heeft dergelijke stap dramatische gevolgen voor de Belgische elektriciteitsconsument.

Groen! ziet vier redenen waarom een participatie van gemeenten en steden in Suez onverantwoord en afkeurenswaardig is:
1. Het is niet de opdracht van gemeenten om te participeren in een commercieel energiebedrijf.
2. Het risicoprofiel van Suez is buitensporig hoog. Suez verloor de voorbije jaren honderden miljoenen euro bij waterprojecten in Latijns-Amerika. Met desastreuze gevolgen voor de gezondheid van de lokale bevolking. Suez wil Electrabel nu binnenhalen als geldkoe.
3. Suez kan de gemeenten permanent chanteren wanneer ze toetreden tot de aandeelhouderstructuur van Suez. Wordt straks de hoogte van het dividend afhankelijk van de wil van de gemeenten om kernenergie aan te houden? Of om de liberalisering van de elektriciteitsmarkt tegen te werken? Kortom, in ruil voor een hoger dividend zullen de gemeenten min nog meer worden gegijzeld!
4. De piste om de gemeenten in Suez te laten participeren draagt duidelijk de stempel van PS-voorzitter Elio Di Rupo. De PS-voorzitter ziet via dergelijke participatie de beste mogelijkheid voor zijn burgemeesters om op korte termijn over voldoende geld te beschikken. Groen! roept de Vlaamse politici op niet mee te stappen in de Di Rupo-Mestrallet deal maar resoluut te kiezen voor de belangen van de consument, de elektriciteitsverbruiker. Groen! roept de gemeenten op te investeren in de elektriciteitsdistributienetwerken, niet in Suez. Meteen eist Groen! een debat in het Vlaams parlement omtrent dit voorstel om de Vlaamse gemeenten te laten participeren in het Suez-aandeelhouderschap. Dit toelaten zou nefast zijn voor alle elektriciteitsverbruikers in Vlaanderen. Een debat in het parlement dringt zich dan ook meer dan ooit op.