Gemeente Zaanstad

Afvalpakket en foto's afvalkalender

maandag 22 augustus 2005

Wie verdient een afvalpakket?

Het gaat niet zo goed met de gescheiden inzameling van afval in Zaanstad. In 2004 werd slechts 58% van het papier en 63% van het glas gescheiden ingezameld. Bij textiel (kleding, schoenen) was dit nog geen 27%. Dit kan veel beter. Daarom houdt Zaanstad in september 2005 een voorlichtingscampagne onder het motto Onze afvalscheiding begint bij u thuis!.

Wethouder Linnekamp start de campagne met het uitreiken van een afvalpakket aan de raadsleden en het college van B&W. Dit pakket bevat bruikbare zaken om de afvalinzameling te vergemakkelijken en hopelijk te verbeteren. Daarnaast wordt op de gemeentesite en in de krant aandacht geschonken aan de mogelijkheden om afval gescheiden in te zamelen. Wist u bijvoorbeeld dat u in de textielbakken ook kleding kwijt kunt die niet meer draagbaar is? Veel mensen denken namelijk dat hun vieze of kapotte kleding en oude gordijnen hier niet in mogen. Maar dit textiel wordt gebruikt voor de poetslappenindustrie of als vulmiddel voor meubels. Ook schoenen en boeken kunnen in deze textielbakken.

Kent u iemand in Zaanstad die zijn of haar afval al jaren enthousiast gescheiden inzamelt en die daarom dit pakket verdient? Of juist iemand die niets aan afvalscheiding doet en daarom dringend een pakket nodig heeft. Meld dit dan voor 16 september aanstaande bij Olga Prins (afdeling Milieu, postbus 2000, 1500 GA in Zaandam) op 075-6816224 of via
o.prins@zaanstad.nl. Er worden in totaal 25 pakketten ter beschikking gesteld. Samen met het Zaans Milieuplatform zal worden bepaald welke bewoners in aanmerking komen.

Gevraagd: fotos voor afvalkalender

Gemeente Zaanstad brengt elk jaar een afvalkalender uit. Deze biedt de bewoners per wijk duidelijkheid over de inzameling van afval. Naast informatie over de ophaaldagen en haltedagen voor klein chemisch afval (KCA) bevat de kalender interessante informatie en tips over verschillende afvalonderwerpen. Deze worden elk jaar begeleid door cartoons of fotos. In totaal laat Zaanstad 65.000 kalenders huis-aan-huis verspreiden.

Dit jaar wil Zaanstad de bewoners van Zaanstad betrekken bij het ontwerp van de kalender. Daarom zullen er in de kalender van 2006, die de komende maanden wordt gemaakt, fotos worden geplaatst die betrekking hebben op de inzameling van afval in Zaanstad. Dit kan een ongewenste situatie zijn, een gekke gebeurtenis of juist iets waar iedereen zeer tevreden over is op afvalgebied.

U kunt uw foto, het liefst digitaal met een zo hoog mogelijke resolutie, met toelichting tot 25 september sturen naar o.prins@zaanstad.nl onder vermelding van uw naam en telefoonnummer. Of per post naar Olga Prins, afdeling Milieu, postbus 2000, 1500 GA in Zaandam. Samen met het Zaans Milieuplatform maakt Zaanstad een selectie. De 12 leukste fotos worden gebruikt in de afvalkalender en de maker ontvangt een afvalpakket met leuke gadgets en informatie.