Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Monster, 24 augustus 2005

Doseringsfouten vermijdbaar, modern online medicatiesysteem FarMedRx bewijst dat.

Op 19 augustus heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een waarschuwing doen uitgaan dat een aantal medicatiebewakingssystemen niet goed functioneert bij de controle op doseringen van bepaalde geneesmiddelen.

Al enkele jaren geleden zijn door het Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers (WINAp) ontwikkelingen in gang gezet om deze controlefunctie te verbeteren. De oude WINAp-methode werkte met minimale en maximale medicatiedoseringen per keer en per dag, terwijl voor een aantal middelen moet worden gedoseerd op lichaamsgewicht of lichaamsoppervlak.

FarMedvisie heeft in juni 2004 FarMedRx op de markt gebracht, een innovatief online elektronisch voorschrijfsysteem voor verzorgings-, verpleeg- en ziekenhuizen. Het is ontwikkeld door een ziekenhuisapotheker, toen bleek dat ontwikkelingen die door WINAp in gang waren gezet, onvoldoende of helemaal niet werden toegepast in traditionele softwarepakketten voor artsen en apothekers.

Medicatiebewaking en medicatieondersteuning aan de bron is het uitgangspunt van FarMedRx. Door de arts tijdens het voorschrijfproces zoveel mogelijk te ondersteunen en te werken op basis van de meest actuele inzichten van het WINAp, ontstaat veel betere receptuur, worden door FarMedRx veel medicatiefouten voorkómen en kan de logistiek en communicatie over medicatievoorschriften worden verbeterd. In psychomedisch centrum Parnassia te Den Haag werd het aantal interne telefoontjes over medicatieopdrachten tussen artsen en apothekers door het inzetten van FarMedRx sterk teruggebracht (van 10% tot 0,2%).