Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De toekomst van Irak
Uitzenddatum: Wo. 24 augustus 2005, 20.30u

Er ligt een grondwetsontwerp op tafel, maar de partijen lijken het nog steeds niet helemaal eens te zijn. Nog steeds zijn aanslagen aan de orde van de dag. Irak is een land in wederopbouw, maar kampt met talloze problemen. Hoe staat het met de toekomst van Irak?

Aanslagen
Een groot probleem is de veiligheid. Opstandelingen plegen nog steeds aanslagen, op het Amerikaanse leger, op de Iraakse politie en op politici. Een van de Irakese onder-ministers van Justitie, Hachem Ibrahim, ontsnapte vandaag nog aan een aanslag.

Verdeeldheid
Ander probleem is de verdeeldheid van Irak. Dat bleek onder andere uit de onderhandelingen over de grondwet. De gesprekken tussen de Soennieten, Sjiieten en Koerden liepen in eerste instantie op niets uit. Vooral op een aantal belangrijke punten leken er onverenigbare verschillen te liggen.

Federale staatsvorm
De soennietische minderheid wil geen federale staatsvorm. De Sjiieten hebben problemen met de status van de islam binnen de constitutie. De Koerden maken zich zorgen om de verdeling van de verdeling van de olie-inkomsten en de grenzen van hun eigen gebied. Na een week uitstel lag er maandag toch een voorstel op tafel, maar de grondwetcommissie had nog wel 72 uur om de laatste plooien glad te strijken.

Overeenstemming
Volgens de Irakese premier is ondertussen over 151 van de 153 artikelen al overeenstemming bereikt, ook over de grote issues. Maar dan is het de vraag wat het Irakese volk er van vindt. Op 15 oktober mag het via een referendum laten weten wat het van de nieuwe grondwet vindt.

Gehinderd
De wederopbouw van het land wordt door de verdeeldheid ernstig gehinderd. Netwerk sprak met ondernemer Masadak al-Janabi. Hij probeert voet aan de grond te krijgen in het land, maar stuit op veiligheidsproblemen. Officier Rob Sondag trainde Irakese troepen die in het land de veilig moeten maken.

'Tweedracht'
En die extra mankracht zal hard nodig zijn. Volgens de soennitische onderhandelaar Saleh al-Mutlak zal de grondwet leiden tot âtweedrachtâ. Hij voorspelt dat de Soennieten massaal tegenstemmen. Washington houdt er rekening mee dat er in de aanloop naar het referendum en de verkiezingen eind dit jaar. De VS stuurt daarom duizend tot tweeduizend extra manschappen naar het land. Zijn de Irakezen eigenlijk wel klaar om hun land te besturen? In de studio reageert Mariwan Kanie, politicoloog en Koerdisch Irakees.