Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 augustus 2005


PvdA: verlos mensen van de reclametelefoontjes


De PvdA wil mensen verlossen van de reclametelefoontjes tijdens het eten. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vraagt minister Brinkhorst om een pakket maatregelen waarmee mensen kunnen voorkomen dat ze ongewild tijdens het eten worden gebeld.


In mei bleek dat nog altijd veel mensen zich groen en geel ergeren aan de reclametelefoontjes tijdens het eten. De Consumentenbond verzamelde meer dan 6000 klachten. De maatregelen in de Telecommunicatiewet hebben blijkbaar niet geholpen. De PvdA heeft zich bij de behandeling van die wet al ingezet voor strengere regels. Nu de wet tekort is geschoten heeft de PvdA een plan waarmee consumenten wél goed beschermd worden tegen de ongevraagde telefoontjes tijdens het eten.


Ten eerste moet het gebruik van het bel-me-niet-register Infolfilter verplicht worden. In dat register kunnen mensen zich inschrijven als ze niet willen worden lastiggevallen met reclametelefoontjes. Het gebruik ervan is voor bellende bedrijven nu niet verplicht, ondanks het verbod in de Telecommunicatiewet om mensen te bellen die hebben aangegeven dat niet te willen. Brinkhorst heeft destijds half werk geleverd en moet dat nu herstellen.
Bij de behandeling van de Telecommunicatiewet heeft PvdA-Kamerlid Martijn van Dam een wijzigingsvoorstel ingediend waardoor mensen direct aan de telefoon kunnen laten weten dat ze niet meer gebeld willen worden. Dit voorstel heeft een meerderheid gehaald. Ook hier heeft de minister echter half werk geleverd door bedrijven slechts te verplichten een afmelding voor henzelf te verwerken. De bedoeling van het amendement van de PvdA was dat mensen zich direct kunnen aanmelden voor het register van Infolfilter zodat ze helemaal niet meer gebeld worden. Ook dat moet de minister van de PvdA herstellen.


Niet iedereen wil zich echter voor altijd afmelden. Het kan best zijn dat je tijdelijk niet gebeld wil worden. Een NEE-NEE-sticker op je telefoon zou handig zijn. Door de nieuwe technologie genaamd de ring-up-tone is dat nu mogelijk. Je kunt een muziekje laten horen aan degene die je belt. Dan moet het dus ook mogelijk zijn om een "NEE-NEE-signaal" te laten horen. De PvdA vraagt minister Brinkhorst of hij wil onderzoeken of de technologie gebruikt kan worden voor een NEE-NEE-signaal dat door bellende bedrijven moet worden gerespecteerd.


Sommige mensen vinden het niet erg om af en toe gebeld te worden voor een marktonderzoek of een aanbieding. Toch heb je niet altijd zin om een voorgeprogrammeerde student aan de lijn te krijgen. Telefoontjes van telemarketeers moeten daarom kunnen worden herkend. Er moet een speciale nummerreeks komen voor telemarketingbureaus en het moet verplicht worden om bij reclametelefoontjes een tekstbericht mee te sturen waaraan het telefoontje herkend kan worden. Abonnees kunnen dan op hun schermpje zien dat er gebeld wordt voor een onderzoek of een aanbieding.


De PvdA denkt met dit pakket maatregelen ervoor te zorgen dat consumenten zich kunnen beschermen tegen ongevraagde telefoontjes. Op overtreding van de regels staan de hoge boetes van de Telecommunicatiewet (tot 450.000 euro of 10% van de omzet). Telefonische marketing blijft toegestaan, maar de marketeers zullen ervoor moeten zorgen dat hun telefoontjes door mensen op prijs worden gesteld. Nu schieten ze vaak met hagel. Honderden mensen worden lastig gevallen in de hoop dat enkelen toehappen. Mensen die daar genoeg van hebben kunnen met dit pakket maatregelen voorkomen dat de warme maaltijd nog vaker verstoord wordt. Als de minister niet bereid is om de maatregelen in te voeren, zal de PvdA een eigen wetsvoorstel maken.