Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden

---

Kamervragen van het lid van Bommel over schietincidenten in Irak

24-8-2005 11:55:00

Kamervragen van het lid van Bommel

Hierbij bied ik U mede namens de Minister van Justitie de antwoorden aan op vragen van het lid van Bommel van 27 juli jl. over schietincidenten in Irak (nr. 2040518800)

DE MINISTER VAN DEFENSIE

2040518800

Antwoorden van de Minister van Defensie, mede namens de Minister van Justitie, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over schietincidenten in Irak. (Ingezonden 27 juli 2005)

1. Herinnert u zich uw antwoord op eerdere schriftelijke vragen over schietincidenten in Irak? 1)

Ja.

2. Werd bij het incident waarbij de heren Newaf en Addim betrokken waren, de Nederlandse patrouille beschoten toen zij stil stond of toen zij reed?

De patrouille werd beschoten terwijl zij reed.

3. Wisten de Nederlandse militairen die betrokken waren bij dit schietincident, niet met zekerheid dat zij uit de auto van Newaf en Addim werden beschoten? Waarom spreekt u dan over het feit dat de patrouille "er vanuit ging" dat vanuit bedoeld voertuig werd geschoten? 2)

Er bestonden aanwijzingen dat vanuit de auto van de heren Newaf en Addim werd geschoten op de patrouille. Zoals blijkt uit mijn antwoorden op kamervragen van 3 juni jl. hebben Nederlandse militairen verklaard dat de patrouille uit de richting van het voertuig werd beschoten.1) Het voertuig hield zich al enige minuten verdacht op op enige honderden meters achter de Nederlandse SFIR patrouille. Daarvoor was de bestuurder van deze auto de Nederlandse SFIR patrouille opvallend tegemoet komen rijden. Bij het passeren van de patrouille claxonneerde hij en activeerde de alarmlichten. Het was donker en het voertuig reed met verblindend groot licht op de patrouille af.

4. Is er rond die tijd mogelijk een andere verdachte auto in de buurt geweest dan de auto van Newaf en Addim, de auto die uiteindelijk beschoten is door de Nederlandse militairen? Zo ja, is er sprake geweest van een vergissing? Is er door de betrokken SFIR-commandant uitdrukking gegeven aan deze vergissing? Zo ja, op welke wijze?

Nee, er is rond die tijd geen andere verdachte auto in de buurt geweest.

5. Indien de twee inzittenden een aanslag pleegden op Nederlandse militairen, waarom is er dan geen huiszoeking gedaan in hun woning om te zoeken naar wapens of informatie?

De Iraakse autoriteiten waren - en zijn - verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in al Muthanna, daarbij ondersteund door de internationale troepenmacht. Eventueel strafvorderlijk optreden, zoals het uitvoeren van een huiszoeking, lag dan ook op de weg van de Iraakse autoriteiten.

6. Is het waar dat Nederlandse militairen op 20 augustus 2004 familie van Mustafa Newaf hebben ontvangen op het Nederlandse kamp? Zo ja, is dat een normale procedure bij familieleden van Irakezen die een aanslag hebben gepleegd op Nederlandse militairen?

Nee. Wel is, op initiatief van familie van de heer Newaf, buiten het kamp contact geweest met Nederlandse militairen. Het is niet gebruikelijk dat contact wordt gezocht met familieleden van Irakezen die een aanslag hebben gepleegd op Nederlandse militairen of daarvan worden verdacht.

1) Aanhangsel-Handelingen nr.1929 en nr. 1686, vergaderjaar 2004-2005.

2) Aanhangsel-Handelingen nr. 1929, antwoord op vraag 5, vergaderjaar 2004-2005.