Gemeente Zwolle

College ook voorstander van 'Willekeurig Stemmen'

Gisteren heeft het College van Burgemeesters en Wethouders zich positief uitgesproken over de aanmelding van Zwolle aan de proef ´Willekeurig Stemmen´. Zwolle had zich al ambtelijk aangemeld, maar moet dat nog officieel maken met toestemming van de gemeenteraad. De toestemming van het college is daarin een belangrijke stap.

Zwolle wil graag een van de gemeenten zijn waar mensen op 7 maart 2006 in elk willekeurig stemlokaal in de gemeente hun stem uit kunnen brengen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken hoopt met de proef aan te tonen dat meer mensen hun stem uitbrengen als ze minder gebonden zijn aan een stembureau. Ook het machtigen van een ander wordt hiermee makkelijker.

Meedoen aan de proef brengt extra kosten met zich mee. Het ministerie komt hieraan tegemoet met een vergoeding van 0,10 cent er kiesgerechtigde. Voor Zwolle betekent dat een bijdrage van ¤ 8500,-. Extra kosten worden bijvoorbeeld gemaakt met het inrichten van extra stemlokalen. Hierbij wordt onder andere gedacht aan het NS-station. Mensen met een suggestie voor een praktische stemlocatie kunnen hun idee mailen aan postbus@zwolle.nl. Als Zwolle mee mag doen aan de proef wordt uit de ingezonden locaties een keuze gemaakt.


---