Gemeente Zwolle

Gemeente neemt afstand van actie fietshandelaar

In de Swollenaer van maandag 22 augustus 2005 is een advertentie geplaatst van Peter Kamp Bedrijfsfietsen Plus, waarin wordt aangekondigd dat aan alle medewerkers van de Gemeente Zwolle, inclusief afdeling Toezicht & Handhaving, 25 % korting geboden wordt op een bepaald merk fietsen. De medewerkers van de Gemeente Zwolle worden uitgenodigd naar de showroom aan de Telfordstraat 28 te komen.
Door de inhoud van de advertentie wordt de suggestie gewekt dat dit een actie is waarbij de Gemeente Zwolle betrokken is. De Gemeente Zwolle of de personeelsvereniging is echter op geen enkele wijze bij deze actie betrokken. Integendeel, de gemeente distantiëert zich verre van deze actie.

Het college van B&W is in een juridische procedure verwikkeld met het bedrijf Peter Kamp. Aan de Telfordstraat op industrieterrein de Marslanden vindt namelijk in strijd met het bestemmingsplan detailhandel plaats, ofwel verkoop aan particulieren. Het gemeentelijk beleid is om geen detailhandel toe te staan op industrieterreinen zoals Marslanden G. Ook de verkoop van fietsen aan werknemers die een fiets kopen in het kader van een bedrijfsfietsenplan wordt als detailhandel aangemerkt, hetgeen ter plaatse niet is toegestaan.
Andere fietsenhandelaren hebben overigens bij de gemeente over de detailhandelactiviteiten aan de Telfordstraat geklaagd omdat zij dit oneerlijke concurrentie vinden.

Voor het college is dit reden geweest om handhavend op te treden en het bedrijf, onder oplegging van een dwangsom, te sommeren met de detailhandelsactiviteiten te stoppen.
De verwachting is dat de bezwaarschriftenprocedure over ongeveer vier weken is afgerond.


---