Ingezonden persbericht

Community website Nabuur vernieuwd

DEN BOSCH, 20050824 -- Ematic Interactive heeft in opdracht van Stichting NABUUR de wereldwijde community website www.nabuur.com vernieuwd. Zowel de website interface als de achterliggende processen werden daarbij opnieuw vorm gegeven. De vorige website, die dateerde van april 2004, was toe aan vernieuwing om daarmee beter voorbereid te zijn op de verwachte groei. Ematic Interactive was verantwoordelijk voor de integratie van het design in het open source community platform Xoops. Daarnaast verzorgt het bedrijf de hosting en het beheer van NABUUR.COM.

Doel van de website
NABUUR is een initiatief gericht op duurzame ontwikkeling. NABUUR brengt lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden rechtstreeks in contact met mensen elders die hen willen helpen om oplossingen te vinden voor hun problemen. Via de website www.nabuur.com komen lokale gemeenschappen en 'virtuele buren' met elkaar in contact en worden oplossingen gezocht. Lokale gemeenschappen kunnen op de site een 'village' starten waar de behoefte aan ondersteuning nader beschreven wordt. Personen die willen helpen kunnen zich aanmelden als 'virtuele buur' van een lokale gemeenschap. De communicatie tussen een village en haar virtuele buren verloopt daarbij nagenoeg volledig digitaal via website, e-mail, fora en chat mogelijkheden.

Belangrijkste wijzigingen
Naast een gebruiksvriendelijker en meer toegankelijk uiterlijk werd de website ook voorzien van nieuwe gebruiksmogelijkheden. De meeste verbeterpunten werden daarbij ingegeven door een gebruikersonderzoek dat eind 2004 werd uitgevoerd. Daarnaast werden verbeteringen doorgevoerd om het zoekproces voor lokale oplossingen te optimaliseren. De website werd hiertoe opgedeeld in de segmenten 'issue', 'focus' en 'actions needed'. De belangrijkste wijziging is te vinden achter het 'issue' tabblad van een village website. Hier krijgt de bezoeker een duidelijk inzicht in het lokale vraagstuk (issue), de eerste stap richting een oplossing (focus) en de vervolgacties (actions needed). Ook heeft de bezoeker de mogelijkheid om deel te nemen in discussies.

Gebruikers
De website NABUUR.COM telt op dit ogenblik 40 lokale gemeenschappen uit enkele tientallen verschillende landen, 21 lokale gemeenschappen zijn nu al zichtbaar, de rest wordt in de komende weken naar de nieuwe website gemigreerd. Het is de ambitie van NABUUR om op de korte termijn enkele honderden gemeenschappen aan te sluiten. Na 2006 is NABUUR.COM voorbereid om wereldwijd een ongelimiteerd aantal lokale gemeenschappen te kunnen bedienen.

Bijna 2.300 geregistreerde gebruikers werken op NABUUR.COM samen aan de oplossing van meer dan 60 lokale vraagstukken. De website wordt maandelijks bezocht door ongeveer 18.000 bezoekers.

Ematic Interactive: the driving force behind your innovations!
Ematic Interactive is gespecialiseerd in de ontwikkeling van interactieve web oplossingen op basis van het open source platform. Daarbij concentreert de dienstverlening zich vooral op het leidende open source platform LAMP (Linux, Apache, MySQL en PHP). Een moderne hosting infrastructuur die geheel in eigen beheer is zorgt dat innovaties van klanten geheel tot hun recht komen. De klanten van Ematic Interactive bevinden zich in de agrarische sector, automotive industrie, bouw, food, makelaardij, overheid en zakelijke dienstverlening. De (open source) oplossingen die ontwikkeld worden liggen daarbij vooral op het gebied van customer intelligence, online communities, extranet en interactieve web oplossingen.
Zie: www.ematic.nl


Over NABUUR
NABUUR.COM is een initiatief van Stichting NABUUR, een Nederlandse non-profit organisatie. NABUUR is onafhankelijk van enige overheid, politieke ideologie of religieuze stroming. De stichting bestaat sinds oktober 2001 en wordt financieel ondersteund door Hivos, de Nationale Postcodeloterij en Sida.

NABUUR streeft er naar om duizenden lokale gemeenschappen (Villages) in ontwikkelingslanden toegang te geven tot de bronnen die ze nodig hebben om hun problemen op te lossen. Vele lokale gemeenschappen zijn in staat om hun eigen problemen aan te pakken, mits zij toegang hebben tot de juiste bronnen. Deze bronnen zijn elders in de wereld beschikbaar in de vorm van informatie, bestaande oplossingen, expertise, ideeën, mankracht en geld. Een interview met Siegfried Woldhek, de directeur van NABUUR kan worden geraadpleegd via de website.
Zie: www.nabuur.com
Zie: www.nabuur.com/news/conversation.html